Zenemagazin olvasás helyett napelemekről beszélgettünk

Zoli a legjobb barátom már hosszú évek óta. Igazából nem is emlékszem pontosan, mikor kezdődött a barátságunk, de az biztos, hogy a zene kovácsolt minket össze. A zeneiskolában ismerkedtünk meg, évekig jártunk közösen zongoraórára. A folyamatosan alakuló barátság végül szorossá vált, így felnőttként is tartjuk a kapcsolatot. A zene továbbra is közös pont, és ennek a szenvedélyünknek rendszeresen hódolunk koncertek formájában.

A minap Zoli hívott, hogy nincs-e kedvem átugrani egy sörre. Közben átnézhetnénk 1-2 újdonságot, melyet a kedvenc zenei magazinjában látott, és beszélgethetnénk egy kicsit.
Természetesen igent mondtam, és elindultam Zolihoz. Érkezésemkor meglepő látványban volt részem: a ház teteje tele volt napelemekkel. Elég menőn nézett ki, és meg kell mondjam, már régóta szeretnék én is ilyet.
A beszélgetést hamar erre a témára fordítottam, persze Zoli nem ellenkezett, és szívesen elmesélte töviről hegyire, hogy hogyan is jutott napelemekhez.

Zoli a napelempalyazatok.hu oldalon talált rá a lehetőségre. Állami támogatás útján pályázta meg az energetikai korszerűsítés lehetőségét. Az állam támogatja az ilyen jellegű törekvéseket, az oldal leírása szerint magánszemélyek számára most kitűnő lehetőségek érhetőek el.
A napelem pályázat gyakorlatilag egy kamatmentes hitel. Ez azt jelenti, hogy az állam megfinanszírozza a beruházást, mi pedig adott futamidő alatt részletekben visszafizetjük a kapott támogatást. Ez remek lehetőség, ugyanis gyakorlatilag nulla plusz költséggel számolhatunk, hiszen hiába ott a törlesztőrészlet, a villanyszámlát megspóroljuk. Zoli elmondása alapján az olyan profi szakemberek, mint akik a napelempalyazatok.hu-nál is dolgoznak, egyértelműen azt tűzik ki célul, hogy végül nullás villanyszámlákat kapjuk a beüzemelést követően.

Visszatérve a támogatás részéhez: nem nehéz megpályázni a dolgot. Alapvetően szükséges némi személyi feltétel megléte, hiszen mégiscsak egy 0 %-is kölcsönről van szó, továbbá 10% önerőt is kérnek. Ez mondjuk igazán csekély ahhoz képest, hogy akár 5 millió forintot is kaphatunk.
A támogatást nem csak napelemre lehet fordítani. Rengeteg minden van a lehetőségek között: nyílászáró cserét, napkollektor telepítést, szigetelést és sok egyebet is megvalósíthatunk általa, a lényeg, hogy energetikailag hatékonyabbá tegyük az otthonunkat.
Zolinak nyilvánvaló módon a napelem volt az elsődleges, ugyanis nemrég épült a háza, más korszerűsítésre még nem kell fordítania szerencsére.

Javasolta nekem a barátom, hogyha érdekel bővebben a dolog, keressem fel én is a céget. Nem tudtam, hogy ez jó ötlet-e, ugyanis nem tudtam, az én kis tetőmre vajon lehetne-e ilyen rendszert telepíteni. A napelem panel mérete nem változtatható, így esélytelennek láttam az egészet.
Zoli viszont megnyugtatott, és kérte, hogy olvassam el a napelempalyazatok.hu egyik cikkét, amelyben pont erről van szó.

Otthon bele is ástam magam a témába, és meglepődve fogtam fel, hogy közel sem biztos, hogy gond, hogy kicsi a tető. A napelem panel mérete egy dolog, már léteznek kisebb méretű, ám nagyobb teljesítményű darabok is, amelyek áthidalhatják a problémát. Továbbá nem ez az egyetlen lehetőség. A szakemberek első lépésben kijönnek, és készítenek egy helyszíni szemlét. Ennek során mindent figyelembe vesznek, aminek meg kell felelnie egy háznak a napelem rendszer telepítéséhez: elég nagy-e a tető, megfelelő-e a tájolása, nem vet-e árnyékot valami az érintett területre, továbbá, hogy egyáltalán elbírná-e a szerkezet az elemeket.
Amennyiben valamelyik feltétel nem adott, akkor sem biztos, hogy bukott üggyel állunk szemben. A szakértők feladata, hogy egyéb, opcionális lehetőségeket is vizsgáljanak, például hogy a kertben van-e szabad hely a napelemeknek, vagy van-e egyéb épület, például egy garázs, melynek tetője alkalmas lehet.
Ezeket elolvasva már örömmel nyugtáztam, hogy nagyon alapos cégről lehet szó, hiszen már a weboldaluk írásai is profizmusról árulkodnak. Mindent részleteznek leírásaikban, így a laikusok számára is átlátható a téma. Szó szerint úgy írnak a napelemekről, hogy azt egy nulla előzetes tudással bíró ember is könnyedén átlássa. Ez nekem nagyon szimpatikus, hiszen a rendszer kiépítése során sokkal jobban képben lehet az ember.

Elhatároztam hát, hogy én is belefogok az igénylésbe. Nagyon egyszerűen jelezhetem ezt a cégnek: mindössze egy űrlapot kell kitölteni, és fel is veszik az érdeklődésemet a listára. Ezt követően egy telefonhívást kell csupán várnom.
Nem sokkal később meg is érkezett a várt hívás. A kollégájuk kedvesen elmondta a részleteket, egyeztettünk, és már meg is volt az időpont az ingyenes helyszíni szemlére.
Ez szerintem szintén nagyon jó, hogy itt nem kell fizetni az előzetes felmérésért. Ezáltal biztosan nem futunk lyukra, nem kell súlyos tízezreket költeni már arra is, hogy egyáltalán megtudjuk, van-e lehetőségünk napelem rendszer telepítésre.

Az előzetes felmérés hihetetlenül jó hangulatban telt. A kiérkező szakemberek kedvesek voltak, és egyből látszott, hogy értik a dolgukat. Nem csak a ház feltételeit vizsgálták, hanem sok kérdést tettek fel a fogyasztási szokásainkat illetően is. Erre azért van szükség, mert egy hatékony rendszer kiépítéséhez tudniuk kell, hogy mennyi áramot használunk el átlagosan. A cél mindig az, hogy a napelemek fedezzék az általunk felhasznált árammennyiséget, sőt, ha lehet, akkor ne is nullás, hanem pluszos elszámolások érkezzenek. Hogyan lehetséges ez? Hát úgy, hogy a kiépített rendszer, ha több áramot termel, mint amennyit fogyasztunk, visszatáplálja a hálózatba a “felesleget”. Ezért pedig a szolgáltató természetesen fizet nekünk!

A felmérést követően átbeszéltünk még néhány dolgot. Elmondták, hogy a napelempalyazatok.hu munkatársai csakis a legjobb minőségű eszközöket szerelik be. Ez azért fontos, mert lehet, hogy a magas minőségű darabok picit drágábbak, mint az átlag, mégis jobban járunk vele hosszútávon. Így kerülik el azt, hogy idő előtt szervízelni kelljen a napelemeket, vagy ne adj’ Isten ki kelljen cserélni.
Az invertert is ennek megfelelően választják ki. Nem csak a minőségre, hanem a teljesítményre is odafigyelnek. A mostani fogyasztási szokások mellett a jövőbeni várható változásokat is figyelembe veszik a választáskor, hogy ezzel se kelljen jó ideig foglalkoznunk. Ez tényleg magas szaktudást igényel, ezért sem mindegy, hogy milyen cégre bízzuk!

A napelempalyazatok.hu szakértői egyértelműen meggyőztek. Végül a véleményük is pozitív volt, szerintük semmi akadálya annak, hogy nálam is legyen napelem rendszer.
Természetesen nem kell, hogy fájjon a fejem a továbbiakban sem, hiszen a papírmunka 100%-ában segítő kezet nyújtanak. Ez nagy öröm számomra, ugyanis már előre gyomoridegem volt miatta. Segítségükkel nem kell az unalmas és bonyolult adminisztrációval törődnöm, amiben amúgy sem vagyok jó. A rutinos, precíz ügyintézőknek ez százszorta zökkenőmentesebben megy majd, mint nekem menne.

Egy szó, mint száz, sokat köszönhetek Zolinak. Nagyon örülök, hogy megmutatta nekem a napelempalyazatok.hu oldalt, és elolszlatta a félelmeimet. Így végre belevághatok egy projektbe, amibe rég szerettem volna, ráadásul félelmek nélkül! Mire valók a barátok, ha nem erre? Zolira mindenben számíthatok!

napelem panel mérete