A zene mellett egy kis energia tanúsítás is bejátszik

Na, de pontosan hogyan is? Úgy döntöttem néha nem árt, ha nem csak zenéről írok, vagy a zenével kapcsolatos egyéb élményeimről, hanem más, praktikusabb dolgoktól is. Ilyen például az energia vagy energetikai tanúsítvány, amivel nem olyan régen volt szerencsém megismerkedni.

Mivel sosem adtam el, vagy vettem meg házat vagy lakást, ezért csak homályos fogalmam volt róla, mi is lehet az az energetikai tanúsítvány, és hogy miért lehet rá szükség. Szerencsére az internet bővelkedik tudásban, így még erről is bőven lehet tájékozódni. Ilyen például az e-tanusitas.eu, akik Energetikai tanúsítványok készítése Magyarország egész területén mondattal reklámozzák magukat. És nagyon korrektül teszik, ha mondhatom, hiszen tényleg ezt csinálják.

Na jó, nem csak ezt, de ettől még a szlogen nem hazudik. Sőt, inkább szerényen közli a látogatóval, mit is találhat itt. Hiszen energia tanúsítás mellett az ingatlanok értékbecslését is vállalják. De napelemekkel is üzletelni, sőt különböző hiteleket is biztosítanak, segítenek a választásban, szak tanácsadást is tartanak azoknak, akik igénylik. Ez főleg most jelentős, hiszen rengeteg fiatal pár vásárol ingatlant a CSOK és a Babaváró hitel keretében, és ez a szolgáltatás rendkívül jól jöhet az olyan fiataloknak, akik kissé elveszettnek érzik magukat a lehetőségek viharában. Az e-tanusitas.eu hitel pontjával biztos pontra lelhetnek. És, ha éppen úgy alakul, ez a segítség díjmentes is lehet. Természetesen az összes lehetőség le van írva, és tisztázzák azt is, melyek a már fizetős és melyek a még díjtalan szolgáltatások.

A napelem pedig egy nagyszerű befektetés, azoknak akik egy kicsit türelmesek, hiszen ugyan egyszerre lehet, hogy nagy kiadás, viszont a rendszer éveken belül visszatérítheti a saját árát. Ráadásul, ha esetleg eladásra kerülne a sor, az ingatlan értékét is emeli. Az, hogy ezek a berendezések “Hú, hát olyan hamar tönkremennek” az oldal szerint csak szóbeszéd, hiszen maguk a panelek akár 30 évig is megvannak különösebb kiadások nélkül egy bizonyos alkatrész kíván gyakoribb, ha jól emlékszem 10 éves cserét, de legyünk őszinték, egy jobb kazánra is lemegy ennyi. Arról nem is beszélve, hogy mennyit szennyezzük vele a környezetet. A napelem ezzel szemben egy teljesen zöld energiaforrás.

Oké, de én energia tanúsítványt emlegettem, azzal mi van?

Energetikai tanúsítványok készítése Magyarország egész területén

Nos, az energiatanúsítványra akkor van főként szükség, ha az ingatlan eladásra kerül. Ez is befolyásolja az ingatlan értékét. Maga a tanúsítvány egy 12 lépcsős skálán alapul AA++-tól (a legjobbtól) JJ-ig (a legrosszabbig). A skála gyakorlatilag azt mutatja, hogy a ház energiahasználata mennyire költséges.

A tanúsítás maga amúgy lefolyhat gyorsan is, ha valakinek netalán arra lenne szükséges. Ez alatt azt értem, hogy akár 12 óra alatt is megkezdődhet az ügyvédi eljárás az ingatlan eladásáról. Magát a tanúsítványt pedig 24 óra alatt megkaphatja a megrendelő. Tekintve, hogy az energetikai tanúsítványok készítését Magyarország egész területére kiterjedve vállalják, ez egy nagyon nagy ígéret. És azt kell mondjam, én vagyok a tanúja annak, hogy betartják. Na jó, a 12 órásról nem tudok, de az egy napos dolgot, azt mindenképp tartják.

Ahogy az oldalon is írják, telefonon tudod őket elérni a megrendeléseddel, és magához a tanúsítványhoz csak egy helyrajzi számra van szükséged, amit meg kell majd nekik adnod. A telefonba csak annyit kell mondanod, hogy ki vagy, melyik szolgáltatásukat akarod igénybe venni, és hogy hol van az ingatlan. Ezek után ők majd kiküldenek hozzád egy szakembert, aki felméri, amit fel kell mérni…

Ne kérdezd, én zenész vagyok nem energetikai mérnök, köszönöm szépen, én ehhez kevés vagyok. És utána az adatokat továbbítja a központnak, ahol ők szépen összeállítják a tanúsítványt, és elküldik neked. Hogy hogyan, az a megrendelőn múlik. lehet futáron keresztül is, de lehet e-mail-ben is. Szerintem ez utóbbi mindenképp az, amit főleg az új generáció, a Gen-Z, ha már egyszer, preferál, én legalábbis biztos. Gyorsabb is, egyszerűbb is, arról nem is beszélve, hogy környezet barátabb is.

Ó, és igen! Ez a “papír” tíz évig nem évül el, ha semmi energetikailag befolyásoló változtatást nem tesznek az ingatlanban. Tehát kifesteni, kifesthetsz, de újraszigetelni, nyílászárót cserélni, napelemet vagy új fűtőrendszert beszerezni már nem szerezhetsz. Legalábbis, én most hirtelen ezekre tudok gondolni, amik befolyásolják, mennyi energiát használ fel egy adott ház vagy lakás.

Persze, ha egyszerre veszed igénybe az értékbecsléssel ezt a szolgáltatást, akkor csak az egyiknek csak a felét kell, hogy kifizesd. Őszintén szólva elfelejtettem, melyiket, de annyira közel van a kettő árba, hogy szerintem abba a pár ezer forintba senki nem hal bele. Persze az értékbecslés esetében egy kissé több papírmunkára van szükség: kell a tulajdoni lap, térképmásolat és alaprajz a helyrajzi szám mellett természetesen. Ezek nagy részét egy bizonyos, kisebb összeg kifizetése után természetesen a cég is be tudja szerezni. Ez csak a megrendelőn műlik. Az én esetemben én inkább utánajártam a apapíroknak, mert amúgy is tiszta remete vagyok, és lassan el fogom felejteni, hogyan kell az életben viselkedni.

Mindezek mellet kapsz tőlük ingyen egy négyezer forintos ingatlanos kisokost, amiben a legtöbb kérdésedre választ találhatsz. Gondolom ezzel nekik is meg saját magadnak is megspórolsz egy csomó időt meg pénzt.

Na, de miért kellett nekem ez az egész hercehurca?

Nem olyan régen megörököltem a nagypapám családi házát, és mivel a családból senki nem tartott rá igényt, saját magamat is beleértve, ezért úgy döntöttem, most hogy annyi fiatal házat keres, el kéne adni. Természetesen a számomra kedves, értékes dolgokat nem adom el vele, de pazarlásnak tartanám ha csak lenne, és senki nem lakna benne. Ez a papának is biztos tetszett volna, mert egy nagyon praktikus ember volt. Úgy gondolom, ezzel is tiszteleghetek az emléke előtt. Persze, ezzel nem mindenki érthet egyet, nekik joguk van a saját véleményükhöz.

Minden esetre, én nagyon elégedett vagyok az e-tanusitvany.eu által nyújtott szolgáltatásokkal, és bátran merem ajánlani bárkinek, akinek szüksége lenne rá. Legyen az értékbecslés, energia tanúsítvány kiállítása, hitel igénylés vagy napelem beszerzése. Ha minden szolgáltatásuk olyan professzionális, mind az a kettő, amit én igénybe vettem, senkinek nem lehet rájuk egy szava sem.

Ha esetleg kérdésetek lenne hozzájuk, hívhatjátok is őket, e-mailezhettek is nekik, de akár az oldal jobb sarkában található chat fejet is igénybe vehetitek. Ha pedig olyan remeték vagytok, mint én, de információra mégis csak szükségetek van, nézelődjetek a blogjukon, ott talán választ kaphattok a kérdéseitekre.

Remélem hasznotokra vált ez a kis bejegyzés, igyekszem minél hamarabb új hírekkel jelentkezni. Addig is vigyázzatok magatokra és viseljétek a maszkot.