Ennyire intenzíven is tud jutalmazni minket a saját agyunk?

Érdekfeszítő tudományos eredményeket publikáltak a McGill Egyetem kutatói a Journal of Neuroscience (az idegrendszerrel foglalkozó) tudományos szaklapban. A legfrissebb tanulmányukban azt mutatták ki, hogy a zenehallgatás képes agyi jutalmazó ingerületeket kiváltani. Mégpedig ugyanolyanokat, mint egy jóízű evés vagy akár a fokozott alkoholfogyasztás. Ráadásul ha az agyat ösztönzéssel serkentjük intenzívebb működésre, az adott személy még nagyobb örömet és élvezetet talál a zenehallgatásban.

Zenehallgatás az alkoholbetegek felépüléséért

Ez nagyszerű hír az addiktológiai rehabilitációs intézetek és az ott gyógyuló alkoholbetegek számára. A legkritikusabb kérdés ugyanis esetükben az, hogy mit kezdjenek az azonnali vágyteljesüléssel szembeni kiszolgáltatottságukkal az elvonási tünetek megjelenésének az időszakaiban. Egyrészt persze számtalan célzott gyakorlattal lehet megtanulni az önuralmat, az önfegyelmet és általuk a vágykésleltetést, de még könnyebb a vágyat egy ártalmatlan területre terelni.

Ha a zenehallgatás az agy ösztönzött állapotában ugyanolyan nagyságrendű örömérzetet generál az agyban, mint egy kiadós ivászat után, akkor szinte magától értetődő a megoldás. Helyettesítsük az alkoholt a zenével!

Az addiktológiai rehabilitációs intézetek támogató munkatársainak jelenléte és segítségnyújtása, valamint rávezető praktikák sora motiválhatja a függő személyt. Mégpedig akár annyira is, hogy az agyi tevékenysége az ösztönzött fokozatba kapcsol. Ebben az állapotban pedig hatványozottan is érvényesül a zenehallgatás örömszerző hatása, ami akár tökéletesen helyettesítheti és ezért ki is olthatja az alkohol utáni vágyat.

Eddig is sokrétűen alkalmazták az addiktológiai rehabilitációs intézetekben a zeneterápiát, de ezzel az agyi ösztönzéssel kapcsolatos felfedezéssel nagyságrendekkel fokozni lehet ezek hatékonyságát.

A felepulok.hu az addiktológiai rehabilitációs intézetek között egyedülálló

Bizonyára élni fognak ezzel a nagyszerű lehetőséggel a felepulok.hu rehabilitációs központban is. Ez a hely rendhagyó módon csupán 28 nap alatt képes megváltoztatni az alkoholbetegségben szenvedő emberek életszemléletét. A látásmód előnyös átalakításával befogadóbbá válik az elme az élet apró örömeinek a befogadására is. Már önmagában ez a nézőpont-beli különbség is ki tudja váltani az alkoholfogyasztás révén kierőszakolt hamis boldogságérzetet. Hát még ha az apró örömök mellett valódi extázisban is lehet része a kliensnek az agyi ösztönzés során felturbózott zenehallgatási mámorban úszva!

Így válhat igazi atomfegyverré az addiktológiai rehabilitációs intézetek segítő munkatársai kezében a zeneterápia! Ha a páciens őszintén elmondhatja magáról a zenehallgatás után, hogy utoljára ittas állapotban érezte magát ilyen jól, akkor máris elérte a program az egyik legfontosabb célját. Mégpedig azt, hogy a lemondás és a kényszer érzete helyett a teljes élet nyújtotta derű és az alternatív lehetőségek okozta szabadságérzet hassa át a rehabilitációs programról távozó felépülő szenvedélybeteg mindennapjait. Csakis tartósan ilyen állapotba kerülve várható el a klienstől, hogy élete hátralévő részében alkoholfogyasztás nélkül, szermentesen is teljesnek és értelmes célokkal telinek érezhesse az életét. Ekkor nevezhetjük őt valóban felépülőnek.

Mindezt pontosan tudják a felpulok.hu addiktológiai szakemberei is. És nemcsak azért, mert magas szinten képzettek eme szakterületen, hanem a saját bőrükön is megtapasztalták ennek a rögös útnak minden buktatóját és sikerélményét is. Egytől egyik megjárták ugyanis ezt az életutat, hiszen mindegyikük felépülő alkoholistaként állította életét sorstársai megsegítésének szolgálatába. Ebben a konstrukcióban az addiktológiai rehabilitációs intézetek körében egyedülálló módon a felepulok.hu 70-75%-os élethossziglan tartó felépülési aránnyal büszkélkedhet.

Elhivatottság nélkül nem megy

Persze ehhez az is szükséges, hogy csakis olyan jelöltek kerüljenek be a programba, akiknek az élethelyzete, korosztálya és problémájának súlyossága megfelelő a sikeres részvételhez. Ezt a felépülési programot megelőző többalkalmas konzultáción mérik fel. Feltérképezik az illető elhivatottságát is, ami természetesen kulcsfontosságú az eredményesség szempontjából. A hozzátartozókkal folytatott beszélgetéseken eldöntik, hogy a szóban forgó személy számára megfelelő-e a 28 napos felépülési program, vagy esetleg más alternatívák nagyobb sikerrel kecsegtetnek a számára.

A részt vevő csoportokat pedig úgy állítják össze, hogy hasonlóan motivált és hajlandósági szinten lévő emberek kerüljenek össze. Így biztosítható, hogy a későbbiekben is önsegítésre, egymás támogatására képes valóságos és életképes közösségek formálódjanak a központból való távozás után. Ezt az óriási megtartó erőt még az utógondozó program is kiegészíti, így válik igazán ütőképessé a program.