A bölcsességfog műtét valójában nem horrorisztikus beavatkozás

Már egészen kicsi korom óta egyszerűen rajongok a zenéért. Így amint lehetett, elkezdtem furulyázni. Később azonban másik hangszerbe szerettem bele, ami nem más, mint a klarinét. És bár végül nem zenész lettem, mindig ügyelek rá, hogy tagja legyek valami amatőr fúvószenekarnak, hogy a zenével való kapcsolatom is megmaradhasson. Az elmúlt időszakban azonban sok fájdalmas pillanatot is okozott a zene. Ugyanis elkezdett nőni az egyik bölcsességfogam. Mivel hamar beláttam, hogy ez így nem lesz jó, eldöntöttem, hogy orvoshoz fordulok a problémámmal. Mindig azt hallom, hogy a bölcsességfoghúzás nagyon fájdalmas, horrorfilmbe illő dolog, ezért természetesen féltem. A gyógyszerészként dolgozó édesanyám azonban meggyőzött arról, hogy ez csak buta tévhit. Azt mondta, hogy ilyen technológiai fejlettség, valamint olyan hatékony gyógyszerek és fertőtlenítők mellett, mint pl. a neomagnol, már egyáltalán nem kell félni sem a beavatkozástól, sem attól, hogy következményei lesznek.

Azt is ajánlotta, hogy mielőtt rászánom magam a műtétre, olvassak el egy cikket a fogrovosbudapest.info weboldalon. Az ugyanis nagyon sokat segíthet abban, hogy ne féljünk a bölcsességfog műtéttől. Tegnap rá is szántam magam arra, hogy elolvasom a cikket.

Mi is az a bölcsességfog, és mikor okozhat problémát?

A fogorvosbudapest.info cikke azzal indít, hogy leírja, pontosan mi is az a bölcsességfog. Így mindenki számára világos lehet az, hogy ez a harmadik nagyőrlő fog az ember szájában. Továbbá megtudhatjuk azt is, hogy napjainkra az evolúció előrehaladásával a bölcsességfog tulajdonképpen szükségtelenné vált. Ennek pedig az lett a következménye, hogy manapság nem is mindenkinek nő ki. Akinek kinő, annak sem biztos, hogy teljes foggá fejlődik, hanem lehet, hogy csak egyfajta csökevény marad. Továbbá van, akinek kinövése nem okoz különösebb problémát. Másoknak viszont az egyetlen megoldás a fog eltávolítása lehet.

A cikk leírja azt is, hogy a bölcsességfog téma gyakori “mumus” a fogászat világában. Vagyis olyan kezelés, amellyel kapcsolatban elterjedt vélemény az, hogy horrorisztikus kínokkal jár. Emiatt pedig a legtöbben félnek tőle. A cikk célja azonban leszámolni ezzel a félelemmel. Ugyanis a fejlett fogászati módszereknek, a jó minőségű gyógyszereknek és a hatékony fertőtlenítőnek (pl. neomagnol) köszönhetően a bölcsességfog húzás ma már egyáltalán nem veszélyes művelet. Viszont, ha a félelem miatt sokáig halogatjuk, komoly problémákat is okozhat.

8 fontos kérdés és válasz a bölcsességfog kihúzásáról

A cikk ezután sorra vesz nyolc fontos kérdést, amelyet a bölcsességfogak kihúzásával kapcsolatban sokszor feltesznek. Továbbá természetesen meg is válaszolja azokat. A cikk által érintett témák a következők:

  • mindig ki kell-e húzni a bölcsességfogat, vagy vannak olyan emberek, akik “megúszhatják” ezt?
  • maradhat-e valakinek a bölcsességfoga, ha fogszabályzási problémái is vannak, vagy ebben az esetben mindenképpen húzni kell?
  • muszáj-e kihúzni a bölcsességfogat akkor, ha nem fáj, de nem illeszkedik a fogak sorába, és az elérése, tisztítása sem egyszerű feladat?
  • mikor nem kell kihúzni egy bölcsességfogat?
  • mit jelent a bölcsességfog műtétekkel kapcsolatban sokszor emlegetett körbemetszés fogalma, és pontosan hogyan is történik ez?
  • hogyan történik meg a bölcsességfog eltávolítása?
  • kell-e vésni az eltávolítandó fogat?
  • valamint milyen szájhigiéniai állapot kell ahhoz, hogy egy bölcsességfog műtétet a lehető legkevesebb kellemetlenséggel lehessen elvégezni?

A fogrovosbudapest.info cikke tehát minden fontos bölcsességfoggal kapcsolatos kérdést végig vesz. Ezzel együtt pedig segít elérni azt, hogy az ember ne rettegjen annyira a beavatkozástól.

A fogorvosbudapest.info megmutatja, hová fordulj segítségért

neomagnol

Amellett, hogy a bölcsességfog műtét mellett számos fontos fogászati és fogtechnikai kezeléssel és beavatkozással kapcsolatban nyújt megbízható forrásból származó információkat, a fogorvosbudapest.info arra is ad tippet, hogy hová fordulhatunk, ha segítségre lenne szükségünk valamilyen fogászati problémával kapcsolatban. A weblap ugyanis egy budapesti fogászati magánklinika internetes oldala.

Az oldalon meg tudjuk nézni, pontosan hol található az intézmény. Valamint utánajárhatunk annak is, hogy kik azok a szakorvosok, akik elvégzik a profi színvonalú kezeléseket. Emellett időpontot is tudunk kérni a klinika által vállalt kezelések valamelyikére (telefonon, és egy regisztrációs felület segítségével is). Továbbá tájékozódni tudunk arról is, hogy előreláthatólag milyen költségei lesznek a ránk váró beavatkozásnak.

A cikk elolvasása után egyébként nagyon megnyugodtam. Valamint rájöttem, hogy ha húzom az időt, akkor csak nagyobb baj lehet. Szerintem gyorsan foglalok is időpontot, amíg még nem késő.