Uncategorized

Te milyen újságokat szoktál olvasni?

Amikor a szakdolgozatot írtam, nagyon sok zenei folyóiratot olvastam, ugyanis a témám a magyar könnyűzenei ipar volt. Egyébként a kutatásom alatt szomorúan konstatáltam, hogy inkább csak alternatív blogoldalak érhetők el, fizikai újságokból pedig nem sok van. Ami még inkább nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ezeket leginkább csak a szakmabeliek olvassák. Vagyis: a szakmáról írnak a szakmának. A hétköznapi embert nem igazán érdeklik ezek a hírek, pedig sokkal hasznosabbak és érdekesebbek szerintem, mint a különböző pletyka- vagy divatlapok.

Az viszont tény és való, hogy a szakmabelieknek, vagyis a zenészeknek egy nagyon jó kis tájékoztató az iparról, vagyis, hogy éppen mik az aktualitások a könnyűzenében, melyik kolléga hol tart és hogy mi a követendő vonal.

A szakdolgozatom megírása nagyon izgalmas feladat volt, de megmondom őszintén nagyon kevés szakirodalom állt rendelkezésemre, sőt, talán 2 vagy 3 ilyen könyvet találtam, de azok is már eléggé „out of date” -ek voltak, hogy úgy mondjam. Így nagyon sokat támaszkodtam a mélyinterjúkra, amiket én magam csináltam különböző zenekarokkal, és ezekre a szaklapokra.

Én azt mondom, hiánypótló dolgok ezek, és mindig nagyon meglepődöm, amikor néhány, magukat zenésznek mondó ismerősöm csak bután pislog mikor megemlítem nekik ezeket a zenei magazinokat vagy blogoldalakat. Viszont félreértés ne essék, én most nem azt akarom mondani, hogy szégyen és gyalázat, hogy valaki ezeket nem olvassa és nem ismeri. Inkább csak fel szeretném hívni rá a figyelmet, hogy mennyi szuper lehetőség van jobban megismerni a zeneipart, a zenészeket, hogy milyen jó, amikor szakértői kritikákat olvashatunk egy-egy lemezről, vagy meghallgatni exkluzív interjúkat. Ezekből mind-mind csak tanulni lehet és leginkább a kezdő, szárnybontogató fiatal zenészpalántáknak ajánlom a figyelmükbe, hogy ne legyen restek tanulni a nagyoktól. Hiszen azoknak a tanácsait érdemes megfogadni, vagy legalább elgondolkodni rajtuk, akik már valamit letettek az asztalra.

Te milyen újságokat szoktál olvasni? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva