Grandpierre Attila már a legendás Vágtázó Halottkémektől függetlenül, alanyi jogon is a kortárs magyar zene ikonjának számít. A Vágtázó Csodaszarvas legutóbbi, Csillaglovaglás névre hallgató anyaga még a korábbi lemezeken is túltett, most pénteken, december 23-án pedig egy igazi, komplex ünnepi koncerttel készül a zenekar.

Az ilyen típusú őserejű népzene esetében, mint a Csillaglovaglás dalai, nagyon fontos az éles koncerthelyzet, ugyanis az élő kapcsolat a zenekar tagjai és a közönség között olyan lényegi többletet jelent, hogy a dalok valahogy sokkal jobban életre kelnek a teremtés pillanatában: vérrel telítődnek, és elrepítenek egy ősi korba. Ráadásul december 23-án a koncert előtt Dr. Hoppál Mihály sámánokról szóló előadása lesz hallható (a38 link #1) és a róluk készült fotóinak a kiállítása látható az A38 kiállítóterében. Dr. Hoppál Mihály a sámánizmus világszerte legkiemelkedőbb kutatója, az MTA Néprajzi Kutatóintézetének igazgatója, a sámánkutatók nemzetközi szervezetének alapítója és sokszorosan újraválasztott elnöke, az Európai Folklór Intézet igazgatója, a tudományok doktora, és több évtizede Grandpierre Atilla barátja.

Ezen az estén Grandpierre egy régi álma válik majd valóra, hiszen egy igazi, tartalmas élményekben gazdag est lesz ez, amely különleges és komplex szellemi élményt nyújt majd az előadások, a világ sokrétűségének felvillantása, más világok bemutatása által, de nemcsak a szellemnek, hanem a léleknek is, a zene, a tánc varázslata, elemi ereje révén, és amelyben az est eseményei egymást erősítve egyetlen szélesebb összefüggést alkotva maradandó élménnyé állnak majd össze.

Előzenekarként a moldvai tánczenét játszó Fanfara Complexa lesz látható
(a38 link #2).

Az A38 kérdésére pedig, hogy mire számítsanak ezen az estén, Atilla így válaszolt:
„Lesznek meglepetések nemcsak zenei rögtönzéseinkben, hanem a zenei hatásokban, a látványban is. Ünnepi, két órás koncertet adunk, benne egy csodaszép karácsonyi dallal. Jó lenne, ha lelki mozgósítással készülne mindenki erre az ünnepi eseményre. Egy kitűnő és a maga nemében egyedi alkalomról van szó, arról, hogy az ünnep eredeti eszméjét teljesebb fényében állítsuk vissza. Az ősi ünnepek ugyanis nem a külsődleges jegyekben merültek ki, mint sok modern „ünnep”. Az ősi közösségi ünnepek az élet tartóoszlopai voltak, messze világító alkalmak, amelyek az élet célját és értelmét közös tudati erőfeszítéssel, közösségi élménnyel világították meg. Amikor egyénként próbáljuk elménk teljes erejét mozgósítani, akkor is csodálatos eredményeket érhetünk el. De amikor egy ünnepet tartunk, az már egy igazi szer-tartás, amelynek a lényege a közös tudati erőtér. A külön-külön kibontakozó egyéni erőfeszítések ilyenkor összeadódnak, egymásra is serkentő hatást gyakorolnak, és ennek nyomán még jobban felelevenednek, új távlatokat nyitnak meg közösségi kibontakozásunk felé, a Mindenség, az emberiség jövője felé. Az igazi, felemelő közösségi ünnepben a lélek-erőterek nemcsak összeadódnak, hanem össze is szorzódnak, meghatványozódó lélek-távcsővé fejlődhetnek, életre szóló élményeket élhetünk át.”

Addig is a lelki mozgosításhoz, ráhangolódáshoz íme a napokban elkészült Vágtázó Csodaszarvas klip az új albumról:
Vágtázó Csodaszarvas – Éjféli varázs

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>