Amikor 2007 decemberében Marcus Mumford barátaival megalapította a Mumford & Sons együttest, ki gondolta volna, hogy öt éven belül akár már arénákat is meg tudnak majd tölteni? Nálunk is így lehetett volna, de a zenekar az összes lépcsőfokot végig akarja járni, így egyelőre megelégedtek a csurig megtelt Petőfi Csarnokkal.

Igencsak meglepődtünk, amikor néhány héttel a Mumford and Sons-koncert tavaly őszi meghirdetése után – még jóval a második számú, Babel című albumért bezsebelt Grammy-díj előtt – kiderült, hogy minden jegy elkelt, ugyanis az utóbbi években a Sziget-program közlésekor leginkább méla undorral vegyes értetlenkedés fogadta az indie és alműfajai képviselőinek bejelentését, és az amúgy is ritka klubkoncertek iránt is elég gyér szokott lenni az érdeklődés.

A Petőfi Csarnokban aztán kiderült, hogy mi az igazi oka ennek: a nézők legalább fele külföldről érkezett, Horvátországtól Hollandián keresztül Svédországig, de az USA peremvidékéről, Minnesotából származó szarvasi angoltanárral is találkoztunk. Marcus Mumford meg is szondázta a közönséget, és a töméntelen felemelt kéz igazolta a feltevésünket.

A koncerten aztán hálásak is lehettünk a sok külföldinek, mert az, hogy a zenekarral együtt végigénekelték a számokat – nem is nagyon emlékszünk ilyenre más koncertekről – egyértelműen sokat dobott a hangulaton.

A visszafogott, intimitást sugalló (bár egy kicsit karácsonyi vásárra emlékeztető) külsőségeket ellensúlyozta a zenekarból áradó energia és életöröm. A fúvós szekcióval és hegedűvel is megtámogatott Marcus Mumford trubadúr és multi-instrumentalista társai a hangszerekkel együtt váltogatták az érzelmes balladákat a mindent elsöprő, indulószerű dallamokkal, sokszor ugyanazon a számon belül is.

A csúcspontot a 2009-es első lemez slágerszáma, a “Little Lion Man” jelentette, ekkor már azok is üvöltve énekeltek, akik csak a barátnőjüket/feleségüket kísérték el erre a remek nőnapi koncertre.
Mumford & Sons – Little Lion Man

László István & Hollósi Szonja

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>