Nagy várakozás előzi meg a Queens Of The Stone Age június elejére ígért új albumát, amely a …Like Clockwork címet viseli, valamint a zenekar soproni koncertjét, melyre a VOLT fesztivál keretén belül kerül sor július harmadikán. A QOTSA folyamatos tagcseréit illetően összegyűjtöttük pár érintett régebbi nyilatkozatát.

Josh szerint a képlékeny felállás valahol mindig is a Queens munkamódszerének a része volt: „A QOTSA egyre jobban hasonlít a Desert Sessionsre. Főleg én és Nick írjuk a dalokat, valamint Dave Catching is odateszi magát. Nincsen gondunk azzal, ha változik a csapat összetétele, ez mozgásban tart. Háromtagú bandaként turnéztunk, de legközelebb két dobost is viszünk magunkkal. Én se vagyok az a tipikus frontember, hiszen időnként más énekel. Imádom ezt a folyamatos alakváltást!”

A hektikus felállás Homme szerint több, mint egy körülmény: alapelv a kreatív zeneszerzés szolgálatában: „Valahol a Desert Sessions miatt olyan képlékeny a QOTSA felállása. Úgy tűnhetett, hogy nincs igazi zenekarom, hanem csak arra törekszek, hogy minél több emberrel működjek együtt, a hangszereinket cserélgetve a sivatag közepén. Se menedzserek, se lemezkiadós emberek, se semmi, csak a zene. Improvizálunk, játszadozunk, kísérletezgetünk, összegyúrjuk az ötleteinket, felgyorsítjuk vagy belassítjuk a tempót, hogy aztán végül életre keljen a szerzeményünk.”

2001 legizgalmasabb bejelentése az volt, amikor a Queens elejtette, hogy az új dobosuk nem más, mint Dave Grohl lesz, az ex-Nirvana és Foo Fighters ikon, aki az elmúlt évtized javát a rock & roll rivaldafényében töltötte. Az új QOTSA-albumot, a Songs For The Deaf-et októberben tervezték rögzíteni Grohllal a dobok mögött, mint teljes jogú taggal. Homme elmondása szerint a Foo frontembere már a Rated R-en is szerepelni akart: „Dave a barátunk és nem szerettem volna, hogy azt gondolja, a nevével akarjuk eladni a lemezünket. Azt is el szerettem volna kerülni, hogy mások azt gondolják, az ő hátán akarunk befutni. Most azonban, hogy már túlvagyunk a kezdeteken és a harmadik albumunkra készülünk, semmivel se vádolhatnak bennünket. Dave a barátunk és a világ legjobb dobosa.”

„Sokat viccelődtem azzal, hogy mennyire megsértődtem, amiért nem hívtak dobolni a Rated R-albumra” – meséli Dave Grohl. „Hatalmas rajongója vagyok a QOTSA-nak! Felemelő érzés együtt játszani velük, egyrészt mert korábban sokkal egysíkúbb zenében utaztam, másrészt pedig mert már szinte el is felejtettem, milyen érzés a dobok mögött ülni… Frontembernek lenni kifejezetten kimerítő.”

Oliverinek szokás szerint volt még némi hozzáfűznivalója: „A Queens lényege, hogy az ellenkezőjét csináljuk, mint hajdan a Kyussban. Akkoriban egyáltalán nem voltunk kísérletező típusúak, szigorú elvekhez kötöttük magunkat. A QOTSA sokkal szórakoztatóbb, mert itt az egyetlen szabály az, hogy nincs szabály. Bárkivel közösködhetünk.”

QOTSA Feat. Eddie Vedder – Little Sister (Live in Chile 2013)

Grohl színrelépése részben a véletlen műve volt, részben viszont tervezettnek is nevezhető. A Rated R dobosa, Gene Trautmann nem tudta teljesen elkötelezni magát az új albumra, így tér nyílt egy új, állandó ütős számára: „Gene-nek mennie kellett a többi projektje miatt, így aztán felhívtam Dave-et” – avat be minket a részletekbe Josh. „Dél volt, amikor megcsörgettem, és azt mondta fél hétre a stúdióban van. Este nyolcra már fel is dobolt pár dalt…” „A Queens egy igen képlékeny valami” – tette hozzá Nick Oliveri. „Ha jó vagy, maradhatsz, ameddig csak akarsz. Ha le akarsz lépni, bármikor megteheted. Ha nem vagy jó, repülsz. Ez ilyen egyszerű. Így Joshsal, akire már tizenöt éves korom óta simán ráhagyatkozhatok, bármibe bele tudunk vágni, amibe csak kedvünk van.”

„A legjobb választás volt Dave részéről, hogy velünk tért vissza, mint rock-dobos” – mondta még Homme. „Kőkemény a srác. A slayeres Dave Lombardót leszámítva, ő a legsúlyosabb. Tisztában vagyunk vele, hogy ez meg fogja változtatni a hangzásunkat, de nem akarunk gátat szabni senkinek. Dave-nek megvan a maga zenekara, de ha a jövőben szeretne turnézni, vagy egy újabb albumot készíteni velünk, akkor nyitott kapukat dönget. Imádunk jammelgetni különböző emberekkel. A Kyuss teljesen elzárkózott az ilyesmitől. ’Hej, beszállhatok egy bongóval?’ ’Hülye vagy? Menj a picsába!’ Amikor a Metallicával turnéztunk, Kirk Hammett szívesen kijött volna improvizálni velünk a színpadra, de mi annyit mondtunk neki, hogy ’inkább ne’. A QOTSA hozzáállása ennek épp az ellenkezője. Kirk Hammett simán beugorhat játszani egy bongóval, nem hajtjuk el…”

2001-ben akkora volt a felhajtás a QOTSA-tábor háza táján, hogy Josh és Nick mellett a többi tagnak is kijutott bőven az interjúkból, beleértve az új turnégitárost, Troy Van Leeuwent az A Perfect Circle és Failure zenekarokból. Az első Queens-fellépéseit követően megkönnyebbülten nyilatkozott: „Színpadra állni ezekkel a srácokkal olyan volt, mint egy vizsgára készülni. A felkérés és az első buli között csak tíz nap állt rendelkezésemre, hogy betanuljam a számokat, de már alig vártam, hogy megtörténjen. Az utóbbi egy évben annyi projektem futott egymással párhuzamosan, hogy szinte a stúdióban éltem egy monitort bámulva. Már halálra untam magamat, úgyhogy most nagyon jólesik turnézni a Queens-zel.”

A QOTSA legújabb felállásáról Homme a következőket mondta: „Ez egy bevált módszer. Senki se akar állandóan fényszórók kereszttüzében élni, úgyhogy normális, ha időnként változnak a szereplők és mindenki azt csinálja, amihez éppen kedve szottyan… Mi vagyunk az első olyan zenekar, amelyik nem csinál problémát abból, ha a tagjai jönnek-mennek. Még csak hivatalos tagnak se kell lenned, hogy beszállj hozzánk. Mi nem feszülünk rá az ilyesmire, inkább mániákusan keressük a lehetséges újabb együttműködőket!”

Queens of the Stone Age – Pepsi Music Argentina 2013 – FULL SET

A Queens Of The Stone Age jelenlegi – valószínűleg Sopronba is ellátogató – felállása a következő: Joshua Homme – gitár, ének; Jon Theodore – dob (ex-Mars Volta, ex-One Day As A Lion); Troy Van Leeuwen – gitár (A Perfect Circle, Eagles of Death Metal); Michael Shuman – basszusgitár; Dean Fertia – billentyű.

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>