Megjelent a The Silver Shine hetedik lemeze In The Middle Of Nowhere címen, június elsején az amerikai Koffin Kats előtt lépnek fel az A38-hajón, utána pedig egy hónapos turnéra indulnak az Egyesült Államokba. Ideje volt hát megszólaltatnunk Ati Edge-et, a zenekar frontemberét.

Bár itthon rétegzenének számít a punkabilly/psychobilly, külföldön ti már sokfelé jártatok Törökországtól kezdve Portugálián keresztül egészen Brazíliáig. Most éppen egy amerikai turnéra készültök. Hol és mekkora helyeken fogtok fellépni?

Megfordultunk pár helyen, ez igaz. Összesen 33 országban turnéztunk világszerte. Most egy nagy fesztiválon fogunk játszani, ami veterán amerikai autós találkozóval és tetováló fesztivállal van egybekötve. A fesztivál neve INK N IRON és a headlinerek között olyan nevek szerepelnek, mint Iggy Pop, Offspring, NOFX vagy Wanda Jackson. Ugyanazon a deszkán fogunk fellépni, mint ezek a nagy nevek. Egy hetes nyugati parti turnénk lesz a Nekromantix  előzenekaraként 1.000 – 3.000 férőhelyes klubokban és lesz még 2 hét turné, amin mi leszünk a headliner. A turné ezen részén két Los Angeles-i banda játszik majd előttünk.

Egyáltalán hogy jön össze egy ilyen álomturné? Meghívást kaptok vagy van egy zseniális menedzseretek?

Az INK N IRON Fesztiválon játszottunk már 3 évvel ezelőtt és tavaly decemberben már megvolt a szerződés, hogy játszunk idén is. Talán az nyomott a latba, hogy tavaly nyomtunk kint egy 2 hónapos turnét és elég sok jó visszajelzés érkezett. A Nekromantix-os rész konkrétan úgy jött, hogy egy reggel néztem a leveleimet, és az énekesük írt nekem egy levelet, megkeresett a turnéval kapcsolatban. Megadtam neki a kinti menedzserünk számát és onnan kezdve ő dolgozik az ügyön.

Nem először jártok az Egyesült Államokban, hiszen Los Angelesben már léptetek fel több ezer ember előtt is egy tetováló fesztiválon. Milyen érzésekkel tértek vissza a szabadok és bátrak földjére?

Mint a legtöbb magyar zenekar, mi még ábrándozni sem mertünk mondjuk 6 évvel ezelőtt arról, hogy valamikor játszhatunk majd kint. Nagyon várjuk már, hogy újból kint turnézzunk, újból ugyanazon a színpadon álljunk, mint 3 évvel ezelőtt. Nagyon várjuk, hogy visszatérjünk pár olyan klubba, ahol tavaly ősszel játszottunk a turnénkon.

Köztudott, hogy a turnék megviselik, sok esetben felőrlik a zenekarokat, a The Silver Shine azonban stabil legénységgel rendelkezik. Mi a titkotok?

Nem vagyunk sokan és toleránsak tudunk lenni egymással. Elviseljük egymás hülyeségeit…

Új albumotok jelent meg In The Middle Of Nowhere címmel. Feltételezem, ez a sok turnézás élményeit sűríti magába?

Rátapintottál a lényegre. A számok nagy része a turnézásokról, sima egyszerű emberi kapcsolatokról, a körülöttünk megváltozott dolgokról szól, viszont szeretek úgy szöveget írni, hogy nyitva hagyom a témát és így több dologra is lehet asszociálni – mondjuk a turnézás mellett. Most az új lemeznél jelen van ez a stílus is és vannak például konkrét „in your face” témák is.

Már a Saint or Sinner albumon is nagy részben szakítottatok a horrorisztikus psychobilly szövegvilággal, és ezt az irányt tartjátok is. Olyannyira, hogy még politikus hangvételű dalok is szerepelnek az albumon, pedig ez aztán pláne nem jellemző erre a stílusra. Mi erre a magyarázat?

Igen, a Saint or Sinner lemezünkön már szinte nem volt horror téma. Változunk. Rájöttünk, hogy vannak fontosabb dolgok is amik érdekelnek minket. Ilyen például a “The Chased” számunk, ami konkrétan a gyűlöletről szól ami ebben a társadalomban egyre veszélyesebb vizekre sodródik, vagy a “Dreams”, ami megint csak a társadalom árnyoldalával foglalkozik. De igazából az új lemezen is vannak ilyen jellegű témák, például a címadó “In the Middle of Nowhere”, vagy éppen a sötét hangulatú “Faded Newspapers”, ami arra keresi a magyarázatot, hogy mi változtatta meg a világunkat úgy, hogy a rossz felé halad minden. A “Just Make Your Guns” számunk például elég punkosra sikeredett, mind zeneileg és a szöveg terén is. Egy chicagói magazinban olvastam az új lemezünkről egy meglehetősen jó kritikát és a cikk írója azt írta, hogy az első kislemezünk 2005-ben punkabilly volt és visszatértünk ezekhez a gyökerekhez. Igazából bennem ez eddig nem fogalmazódott meg, de így igaz. Igazából a stílusunkat már régóta nem psychobillynek definiáljuk. Ami talán a legjobban körülírja: Vintage Punk Rock And Roll.

The Silver Shine – Amíg a mutató körbejár

Te lettél egy 160 éves amerikai gitárgyártó cég, a Gretsch egyedüli endeorsere egész Közép-Európában. Ez hogy jött és mit takar pontosan?

Az első Gretsch-gitáromat 2005-ben vettem és azt kell a cégről tudni, hogy a Gretsch-gitárok a tökéletes rock and roll gitárok. Olyanok, mondjuk mint az autók közt a Cadillac. Szóval a tavalyi két hónapos amerikai turnénkon volt szerencsém találkozni egy sráccal, aki megmutatta a lemezeinket, videóinkat a Gretsch cég egyik főnökének és ő vette fel a kapcsolatot velem, hogy küldjek rövid motivációs levelet, telefonszámot. Gondoltam, nem veszíthetek semmit. Vártam pár hetet és pont Spanyolországban voltunk turnén, amikor egy amerikai számról jött a hívás. Beszéltünk vagy 15 percet a részletekről és egyből küldött logókat, amiket kirakhatok a fotóimra… valamint kért jó minőségű képet, amiből készítenek 100 db Gretsch Artist Card-ot a részemre. Pontosan úgy működik náluk is mint a többi gitár cégnél. A gitáros felé ez a lehető legnagyobb elismerés a gitáros cég részéről. Hogy a netről idézzek „Az endorsement célja az, hogy a gyártó azt mondhassa, ‘lám az X.Y. is az én gitáromat választotta’, ezzel azokat, akik azt az előadót szeretik, vagy elismerik gitárosként, nagyobb eséllyel veszik szintén azt a márkát.”

Most szombaton felléptek az A38-hajón az amerikai Koffin Kats előtt, akik már hetedszerre járnak nálunk. Ekkora rajongótáborral rendelkeznek a fiúk, vagy csak szeretnek Budapesten időzni, esetleg már barátságok kötik őket ide?

Igen, ez lesz a hetedik alkalom, hogy a Koffin Kats Magyarországon koncertezik. Igazából a rajongótáboruk is elég szép, de emellett nagyon régi jó barátaink. Turnéztunk velük együtt Angliában 4 éve, 2 éve egy 1 hónapos nightliner turnén voltunk velük itt Európában és tavaly ősszel az amerikai turnénkon is nyomtunk együtt odaát közel 1 hónapot.

Készültök valami különlegessel a koncertre?

Interjú és TV felvétel fog készülni mindhárom zenekar koncertjéről. Ha még nem említettem, a thekillingscreens fogja nyitni az estét 19:30-kor és után leszünk mi, majd a végén a Koffin Kats. Semmi extrával nem készülünk, csak hozni fogjuk a szokásos formánkat! Szóval arra lehet számítani, hogy a nagybőgő elég sokat pörög majd a levegőben és mindenkinek felejthetetlen este lesz, aki lejön majd szombat este az  A38 nagytermébe!

Címkék:
 

Eddig egy hozzászólás

  1. patrik suranyi szerint:

    nagyon jo a ujsamotok tokeletesz :P

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>