Nem, nem az új, felkapott design drogok becenevei. Ilyen fura neveket kaptak az 1910 és 1940 között kifejlesztett orosz hangszerek. Most ezeket egy kiállításon lehet megnézni, és kipróbálni is talán.

A hangművészet és a zenetechnika orosz úttörői (1910-1940)

A címben felsorolt hangszernevek a forradalmaktól, háborúktól és diktatúrától sújtott, XX. század eleji Szovjet Oroszország szédületes innovációiként jelentek meg annak idején. Míg a forradalom utáni orosz avantgárd művészet és zene története jól dokumentált, a hang kutatóinak, a hangszerkészítőknek, az új zenei technológiák megteremtőinek neve, munkássága feledésbe merült. Talán az egyetlen kivétel Leon Theremin, az első elektronikus hangszer, a teremin megalkotója.

Az alkotóközösség sorsát és munkásságát azonban megpecsételte az, hogy elképzelései és céljai összeegyeztethetetlenek voltak a totalitárius állammal. A harmincas évek végére e kulturális és szellemi elit gyakorlatilag eltűnt, nyomuk sem maradt a történelemben és a tankönyvekben.
Ám számos, akkoriban utópisztikusnak tűnő találmányukat évtizedekkel később külföldön megvalósították, ma is használjuk őket, bár valódi eredetükről fogalmunk sincs.

A kiállítás arra vállalkozik, hogy bemutassa a kor néhány kiemelkedő alkotóját és azok munkásságát, miközben a húszas évek orosz művészeti utópiáját igyekszik körvonalazni.

Hol-mit:
Z-GENERÁCIÓ
Centrális Galéria
június 9. (csütörtök) 18:00- július 20. (szerda)
Budapest V. Arany János u. 32.

http://www.osaarchivum.org/galeria/

 

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>