A belga The Experimental Tropic Blues Band három tagja első ránézésre egészen normálisnak tűnik, de már több mint egy évtizede próbálják bizonyítani ennek az ellenkezőjét. Az itthoni megmérettetésre a Corvintetőn kerül sor március 11-én, a Dope Calypso társaságában.

A Tropic Blues BandJon Spencer Blues Explosionhöz hasonlóan tömény, sok mindenből táplálkozó modern rock & rollt játszik. A zenekar 1999-ben alakult a belgiumi Liége-ben, unaloműzés és szórakozás gyanánt. Állításuk szerint 2006-tól kezdték komolyan venni magukat, ekkor indult be az igazán intenzív turnézás és jelent meg második nagylemezük, a Hallelujah, ami azonban nem volt több egy jó erős bluespunk / rock & roll albumnál, bár az egyik számban a Garbage Man címűben már ott van a Suicide (szinti-punk alapzenekar a 70-es évekből) hatása. Pontosabban ez a dal a Suicide és a Cramps összegyúrása.
A következő nagylemez a Captain Boogie volt. Itt már elszabadultak a dolgok. Millió hatás érezhető a dalokon, Bo Diddley-től  Bob Log III-ig, Hasil Adkins-től a Jon Spencer Blues Explosionig minden. Feltűnik egy kis hip-hop, egy kis funk, némi Cajun Music és persze blues.
2012-ben jelent meg a Liquid Love című lemezük. Ezzel az albummal akkorát ugrik minőségben felfele a zenekar, hogy az ritkaságszámba megy! Talán az előző évek intenzív turnézásának köszönhető ez, talán annak, hogy az albumot Jon Spencerrel vették fel, saját stúdiójában az NY HED-ben New Yorkban. Valószínűleg is-is. Egy interjúban Spencer megemlíti, hogy igen élvezte a közös munkát a belgákkal, sőt az egyik dal felvétele közben hirtelen felkapott egy gitárt és eleresztett egy szólót, ami a felvételen rajta is maradt.

Tavaly év végén jelent meg az ötödik nagylemez a The Belgians.. Konceptalbum a belgákról, Belgiumról. A lemez a nemzeti himnusz szétesett verziójával indul, aminek punkosított változata később visszatér az albumon, de szó esik a belga király törvénytelen lányáról (She could be my doughter) , a 2011-es, hat emberáldozatot követelő liége-i mészárlásról (My street), vagy éppen arról, hogy a belgák könnyedén borogatnak autókat az utcákon egy focivereség után. Zeneileg ez az album talán még az előzőnél is tömörebb, letisztultabb.

The Experimental Tropic Blues Band

Dope Calypso az egyik legkeményebben dolgozó honi underground zenekarok egyike. 2013 októberében alakultak, legelső koncertjüket a következő év májusában adták, majd kijött egy EP-jük és egy teljes album is. Nem sokkal később kiutaztak Olaszországba, ahol rögzítették második albumuk 12 vadonatúj dalát! A zenekar mindhárom tagja ismerős lehet a Kollaps és a Haunebu zenekarokból, de a Dope Calypso zenéje mindkettőnél nyersebb, lényegre törőbb, miközben egész kellemes énektémákkal operál. Élőben ütnek igazán, főleg amióta egyik gitárosuk Fenderjét egy Gibson Flying V- re cserélte! Raw & Roll!

Dope Calypso – Black swamp thing

Eddig 2 hozzászólás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>