A barcelonai székhelyű, de argentin és kolumbiai zenészekből álló Che Sudaka a hagyományos dél-amerikai / spanyol zenét ska, reggae, rock és még egy sor stílussal vegyíti. Január 31-én fellépnek az Akváriumban, ennek apropóján beszélgettünk.

Mennyi esély volt arra, hogy egy argentinokból és kolumbiaiakból álló zenekar végül Barcelonában alakuljon meg?

Ez az egész az álmainkról szól. Hajdan mind arról álmodtunk, hogy egyszer a zenéből és a zenének élhetünk majd egy zenekarban zenélve. És íme, végül megszületett a Che Sudaka!

Barcelona még mindig akkora partihely, mint amikor ott utcazenéltetek?

Sajnos sok minden megváltozott, mióta partra szálltunk Barcelona kikötőjében. A város szellemisége akkoriban egészen más volt, az emberek boldogabbak voltak és az életüket kevesebb szabály korlátozta. Az új “polgári törvényekkel” a politikusok megölték Barcelona utcai életét.

Mi a véleményetek úgy általában az emigrációról, az előítéletekről és a kirekesztésről?

Ezek mind tudatlanságból fakadnak! Olyan emberek fejében fogant gondolatok, akik egyáltalán nem nyitottak a világra, és akik sose kérdőjelezték meg magukban, hogy van-e igazságalapja azoknak az információknak, melyekkel eláraszt bennünket a mainstream média.

A Che Sudakával körbeutaztátok a világot, véleményetek szerint mi a fő gond a világgal?

A fő probléma az, hogy a javak egyenlőtlenül vannak elosztva. Ez az elsődleges mellékhatása a kapitalizmusnak. Ennek a gazdasági beállítottságnak véget kell vetni!

Melyik a kedvenc városotok?

Bármelyik, ahol az emberek kedvesek. Szerencsére sok ilyen hely van, így sokfelé otthon érezzük magunkat, hiszen az számít az otthonodnak, ahol boldog vagy és meg tudsz élni olyan munkából, amit szeretsz végezni.

Nem hiányoznak a Dél-Amerikában élő rokonaitok és barátaitok? Milyen gyakran látjátok őket?

Természetesen hiányoznak. A szüleink mindig is támogatták az őrültségeinket. Sajnos csak ritkán áll módunkban hazalátogatni, de mindig a szívünkben hordozzuk őket.

Che Sudaka dalszövegei politikai és szociális érzékenységről tanúskodnak. Küldetéseteknek tartjátok a tudatos gondolkodás terjesztését?

Igen, ezt kifejezetten fontosnak tartjuk, mert – sok más emberrel ellentétben – nekünk megadatott, hogy hallathatjuk a hangunkat, és sok emberhez eljut az üzenetünk, ezért elmondjuk, amit látunk és érzünk. Mindez nem sokban különbözik a középkori regösök társadalmi szerepétől.

Kik voltak rátok hatással?

Zeneileg rengeteg hatás ért bennünket, mert mindegyikünk más közegből érkezett. Akár az összes nyolcvanas évekbeli és kora kilencvenes évekbeli neves latin zenekart felsorolhatnám, de fontos megemlíteni az olyan kiemelkedő dalszerzőket is, mint Johnny Cash, Facundo Cabral vagy Ruben Blades. És akkor a kolumbiai népzenét még nem is említettem. Mindezek elegye teszi ki a Che Sudaka stílust.

A zenétekben felfedezhetőek hip-hop, ska, rumba, reggae, salsa és punk elemek. Hogyan foglalnátok össze egy szóval a Che Sudaka stílusát?

Népszerű.

Érdekelnek benneteket a modern technológiák vagy az elektronikus zenék?

A modern technológiák igen, de az elektronikus zenék nem. Szeretnénk megőrizni a hagyományos rock & roll érzést.

Melyik volt a legfontosabb mérföldkő a Che Sudaka karrierje során?

A barcelonai utcazenélések mindannyiunkban mély nyomokat hagytak.

Gambeat a Radio Bembából az egyik legjobb barátotok, illetve a zenekar mentora. Nem tervezitek befűzni őt vagy Manu Chao-t, hogy veletek tartson egy turnéra?

Boldogak lennénk, ha egyszer közös turnéra indulhatnánk, bár Gambeat virtuálisan már most is velünk van, hiszen ő játszotta fel azokat a basszustémákat, amelyek a jelenlegi koncertjeinken hallhatóak.

Vajon mi a titka Manu Chao világsikerének?

Ezt tőle kellene megkérdezni, mert ha tudnánk, már mi is ugyanannyira sikeresek lennénk! Mindenesetre szívesen a nyomdokaiba lépnénk, mert tökéletesen egyetértünk a nézőpontjaival.

Mi az álmotok?

Hogy zenélünk, míg meg nem halunk.

Melyik volt életetek legjobb koncertje?

Rengeteg kiváló bulit csaptunk már, de a legőrültebb rajongótáborunk Japánban van… Az ottani közönség az első hangtól az utolsóig folyamatosan táncol és ugrál!

Tudom jól, hogy ti a jelennek éltek, ezért meg se kérdezem, hogy hol látjátok magatokat tíz év múlva, de azért rövidtávú terveitek biztos vannak.

Jelenleg olyan érzés, mintha egy új zenekar lennénk, mert újak a basszustémáink és új a dobosunk is. Sőt, részben a műsorunk is megváltozott… A lényeg, hogy csak zenélni akarunk, új dalokat írni és körbeutazni a világot: új helyek, új emberek, új energiák!!!

Che Sudaka – Come Una Bomba @ Melkweg – 2013/01/18

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>