A Pozsonyi Ádám vezette stílusteremtő Tekintetes Úr immáron több, mint 20 éves, és most, 2005 után végre új albummal jelentkezik. A Kínos történetek című lemez első hallgatásra tökéletesen beleillik az együttes diszkográfiájába, de azért tartogat meglepetéseket is. Renitens recenzió.

Pozsonyi Ádám - aki többek között a Kisangyal, a Gecizők és a Szókimondó szövegek nevű zenekarok agya is volt – célja közel sem a szórakoztatás, hanem sokkal inkább a népnevelés, vagy ha ezt némileg túlzás is lenne kijelenteni, azt azért mindenképpen leszögezhetjük, hogy a Kínos történetek egy sajátos és kompromisszummentes kinyilatkoztatás.

A hajdan legendásnak számító Genyó Szívó Disztroly fanzine alapítója az anarchista eszméktől egy leheletnyit jobbra tolódott az utóbbi két évtizedben, de ha valaki veszi a fáradságot és elolvassa a műveit, akkor rájöhet, hogy legalább annyira fityiszt mutat a mai jobb oldalnak, mint azoknak a pernahajdereknek, akik körében a „magyar” szitokszónak számít. Ha elfogadjuk a Pozsonyi által képviselt, konzervatív gellert kapott punk szellemiséget, akkor válnak igazán élvezhetővé  az iróniát, abszurdot és groteszket időnként naiv költőiséggel ötvöző, véleményformáló dalszövegek, melyek görbe tükröt tartanak az emberek elé, sőt, a lemez a kétezres évek magyarországi társadalmi kórképének se utolsó.

Őszintén szólva, már az is meghökkentő, hogy az utóbbi évtizedben túlnyomóan írással foglalkozó Pozsonyi újra a zene felé fordult – talán ezzel magyarázható, hogy ezúttal koncept albumban gondolkodott. Zeneileg elsőre nem érzékel semmi különöset az egyszeri hallgató, hiszen a Tekintetes Úr hagyományait nagyon helyesen tiszteletben tartva, a szokásos, végtelenül idegesítő és disszonáns hangzást, valamint bizarr dalszerkezeteket kapjuk, ám helyenként váratlanul népzenei és metalos motívumok is fel-felbukkannak. A szokásos Ady-feldolgozás mellé ezúttal egy Gárdonyi-szöveg is került, mi több, a dalok közé Pozsonyiék lényegre törő párbeszédeket szúrtak. Természetesen ez itt már nem punk, hanem valami egészen más… ez a Tekintetes Úr.

TEKINTETES ÚR – KÍNOS TÖRTÉNETEK

Pozsonyi Ádám: “Magam sem hittem volna, hogy összeáll még egy lemez is. Mely nemcsak, hogy friss, hanem minőségében odatehető a legelső lemez mellé. Miközben a jelennek szól, s érezhetően egy évtizedekkel idősebb Pozsonyi Ádám. Folytatása valaminek, és mégis más. Érettebb. Ez lett a Kínos történetek. (Mely mellesleg egy koncept album, és egy osztálytalálkozó történetét dolgozza fel. Sok év kihagyás után emberek jönnek össze egy kocsmában, és mindenki mondja a magáét. A saját életét. Élményeit, tapasztalatait sorolja. Ez maga a lemez. Minden bizonnyal ez elsőre nem esik le sokaknak, ám ha a borítót, a számcímeket, meg a dalok egymásutáni sorrendjét nézzük, összeáll a kép. A kis hangjátékokat én magam írtam, és Mecseki Tibor barátom és én adjuk őket elő.) Hinnye!”

Számcímek:

1. Kínos történetek
2. Pimasz fiatalság
3. Idoneitás probléma
4. A probléma megoldás
5. Hasolló lyókat kívánok!
6. Szavatosság
7. Kérdések
8. Ebédidő
9. Korsebesség
10. A bukás
11. Záróra
12. A Ló kérdez (bónusz)

Tagok:

Bencze Tibor: basszus
Pozsonyi Ádám: gitár, akusztikus gitár, ének
Vásárhelyi Zoltán: dob

Megrendelés: pozsonyiadamandras@gmail.com

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>