A Sziget Fesztivál szerdai napja annyira jól sikeredett, hogy kíváncsiak voltunk, tudja-e majd überelni a csütörtök? A felhozatal mindenesetre bizakodással töltött el bennünket: Regina Spektor, Fish!, Ska-P, Bad Religion.

Valahogy kialakult az a tendencia, hogy a nagyszínpad első fellépője mindig érdekes. Augusztus 8-án, csütörtökön 16 órakor az orosz-amerikai Regina Spektor lépett fel, akinek gyereklány hangja élőben is kiválóan érvényesült. A fellépés javát a zongoránál ülve töltötte decens fehér ruhájában és szépen haladt slágerről slágerre, kiénekelve a legapróbb cifrázásokat is. Nem mondhatnánk, hogy a délutáni kánikulában túl nagy party alakult volna ki a tűző napon, de egyértelműen jó hangulat uralkodott a közönség körében és Spektorék hálásak voltak ezért. Kezdésnek kellemes élmény volt végre élőben látni a művésznőt.

Regina Spektor – All the Rowboats (Sziget 2013)

Nem sokkal 17 óra után már a Magyar Zenei Színpad előtt álltunk Fish! koncerten. Krisztiánék mindig magabiztos és profi koncerteket adnak, ezúttal viszont le kellett küzdeniük némi nyelvi akadályokat, a Sziget közönségének a 80%-a ugyanis külföldi. Senior Fisht azonban nem kell félteni, még jól rá is játszott erre szituációra, direkt csak magyarul beszélt, illetve csak pár primitív szlogent eresztve meg angolul – miközben tudjuk jól, hogy tökéletesen bírja ezt a nyelvet. Pont ilyen lehet egy külföldi fesztiválon játszani… Természetesen nem az volt a buli csúcspontja, amikor a frontember megküldte egy kicsit a franciákat vagy hollandokat, hanem az élő mash up, amit a közönség bevonásával végzett: Ini Kamoze – Nirvana – Sting és persze Fish! Zseniális volt!

Cannabis – SKA-P Sziget Festival 2013

A Fish! által felfokozott hangulatot csak Ska-P-val lehetett überelni, a veterán hispán ska-punkerek pedig csuklóból hozták az anarcho-libertin hangulatot természetesen némi vallás- és rendőrgyalázással egybekötve, ami az ő esetükben elmaradhatatlan. A spanyolul hadováló mikiegér hang azonban gyorsan megunható lenne, ha nem vonultatnának fel mindenféle show-elemeket, mint például egy rohamrendőrnek öltözött gorillát, vagy guminőt molesztáló papot. A lelkesedésem azért ilyenkor mindig visszaesik kissé, ugyanis hiába imádom a Ska-P zenéjét, az ízléstelenséget nem kedvelem.

Erre kiváló ellenpélda volt a Bad Religion koncertje, akik mindig is egyfajta tartást képviseltek a punkon belül. Ők még a nevükkel is vallásellenességüket domborítják ki, de sose tartották szükségesnek faszlóbáló papokat színpadra vinni. Greg Graffin már régen is úgy nézett ki, mint egy középiskolai töri tanár, mára viszont a komplett zenekar az Eötvös gimnázium tanáraira hajaz. És pont ez a lényeg, hiszen a punk nem egy öltözködési stílus vagy hajviselet, hanem egy gondolkodási forma, egy adott hozzáállás a világ dolgaihoz. Ebben pedig maximum Jello Biafra múlhatja túl őket, ami nagy szó. A Bad Religion tehát jött, játszott és a borzalmas hangosítás ellenére győzött – ennek a napnak szerintünk ők voltak a legjobb fellépői. Ám globálisan nézve, a csütörtök alulmaradt a szerdával szemben.

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>