Tanár, zenész, újságíró, producer, irodalomfan, focirajongó és apa. EV, Anima Sound System, December4, Dubcity Fanatikz, Sword And Scythe. HC-punk, népzene, világzene, electro dance. Tilos Rádió, Magyar Narancs, Élet és Irodalom, Index, Lángoló Gitárok. Ideológia-gyáros, szabadelvű humanista, szabadságharcos, szerető apa.

Mindez Prieger Zsolt, mint azt a fenti felsorolás tökéletesen mutatja, rengeteg mindenről lehet beszélgetni Prieger Zsolttal. Órákon, estéken, napokon át lehet vele „világmegváltani”. Pontosan ez volt a koncepciója Dudich Ákosnak, aki mint „szakmabeli”, vagyis zenei újságíró felismerte a Prieger Zsoltban rejlő végtelen potenciált – amelynek csak a könyv terjedelme tud határt szabni.

Idézet 1: „A zene sokkal valóságosabb, mint az álom. Maga a racionalitás, ahogy különböző rezgésekre az anyag szigorú rendbe fixálódik, majd újra átváltozik, különböző formákat öltve. Ez az isteni, aminek a legeklatánsabb megnyilvánulása a zene.  A figyelem nem más, mint szeretet. A szeretet nem más, mint zene. A zene meg tiszta matematika. A matematika lecsupaszított, tényszerű misztika. Mindennek az elején és végén pedig ott van Isten.”

Hamar kiderül az olvasó számára, hogy Dudich nem csupán egy zenészt vagy producert faggat, hanem egy igazi reneszánsz embert, aki ha nem is ért mindenhez, de szinte mindenről megvan a maga véleménye, amely ráadásul sokszor igen váratlan állásfoglalás. És talán ez benne a legüdítőbb: van bátorsága kifejteni önálló véleményét, még akkor is, ha az szöges ellentétben áll az éppen elfogadott társadalmi normákkal. Elsőként meri például kimondani, hogy „politikailag korrekt” beszéd milyen borzasztó rombolást tud véghezvinni. De ez csak a jéghegy csúcsa, emellett mesél gyerekkori élményeiről, iskolákról, a katonaságról és természetesen számos zenei projektjéről.

Aki kérdez: Dudich Ákos, aki válaszol: Prieger Zsolt

A Szombathelyről indult Anima Sound System vezetője, a szülővárosa és Budapest között ingázó Prieger Zsolt személye több szempontból is meghatározó a magyar zenei világban. A kelet-európai népzenét és a modern elektronikus zenét egyedien ötvöző együttese kitört az undergroundból, és mindent elért, amit Magyarországon el lehetett. Zenei stílusuk az elektronikát vegyítette a világzenével, amelynek fókuszában a Kárpát-medence népzenéje állt. A Kocsis Zoltán és Bartók Béla zenéin, valamint Jancsó Miklós filmjein felnőtt Prieger Zsolt számára – mint mondja – nem az a fokmérő, hogy hány lemezt ad el, hanem az, hogy a modern elektronikus tánczenei színtér mely jeles külföldi képviselőivel koncertezhetnek, illetve dolgozhatnak együtt. Mindez kiválóan tükrözi Prieger Zsolt kísérletező kedvét és nyitottságát, amely élete más területeire is jellemző, lásd irodalom, vallás, gasztronómia, futball vagy politika – és ezen területeket mind be is barangolja a könyv szerzőjével.

Idézet 2: „A napi politika megöli a kapcsolatokat, de csak azért, mert hagyjuk! A politikának éppen ez a célja, hogy atomizálja a társadalmat, és elhitesse a választás illúzióját. A politikában nincs választás, a demokrácia ugyanolyan illúzió, mint a diktatúra, egy különbséggel, hogy nem szegezik a heréidet az asztalhoz az Andrássy út 60. pincéjében. Igaz, ez nem elhanyagolható különbség, tehát a demokráciáról kijelenthetjük, hogy kevésbé gyilkos, viszont hazugabb, mert nem az osztályellenség megsemmisítéséről kommunikál, hanem a közjóról.”

A beszélgető könyvben Prieger Zsolt őszintén beszél, fejteget és vitatkozik, és teszi mindezt úgy, hogy a legjobb tudása szerint próbál ADNI. Zenét, szeretetet, tudást, tapasztalatot. A szerző javára legyen mondva, hogy kerüli a bulváros témákat, egy pillanatra sem téved be a szex, vagy a sárdobálás felesleges labirintusába. Hiszen – láss csodát – annyi más fontos témakör adja magát! Dudich Ákos könyvét ez is  üdítő kivétellé teszi, nem csak „szimplán” egy különösen fontos kötetté a kortárs magyar popkultúra mezején.

164 oldal, 3000 Ft,
http://silenos.hu/prieger/

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>