A 2011-es I’m With You turnéja már jó ideje tart, és még továbbra is hosszú a lista. Párizsba például már másodszor tért vissza a zenekar az új gitárossal, Josh Klinghofferrel a csapatban. Itt sikerült elcsípni őket egy igazán lendületes koncerten.

Alapvetően a legnagyobb kérdés az ő személye körül merült fel: tudja-e helyettesíteni John Frusciante-et, nem is feltétlenül gitártudásban, hanem a lelki egység megteremtésében.

Ez a kérdés bontakozott ki, és aztán hozta magával az újabbakat. Mert ahonnan a Red Hot indult, igazán meglepő, hogy most világjáró mainstream rockzenekarként cikáz fel s alá, és nem kis klubokban tengeti lassan letűnő rocksztár-karrierjét. Hogy kerültek ide? Tényleg itt a helyük, egy nyolcvanezres stadionban 2012-ben?

A setlist alapján úgy tűnik, meghúzták a Californicationnél a határt, és a régebbi dalokat – nem elfelejtve, honnan jöttek –, csemegeként tálalják, de azért Flea megjegyezte a Blood Sugar Sex Magik-re, hogy „the next one is a dirty old song” – így is van ez rendjén, ők is csak öregszenek. Profin, lenyűgözően és könnyedén magával sodróan. Az a Red Hot Chili, amelyik ’83-ban indult, nem való ide, erre ők is rájöttek, és a ’99-es reformációval újra felépítve magukat biztos lábakon állnak, bármekkora is legyen a stadion.

Red Hot Chili Peppers – Can’t stop – live @ Paris Stade de France 30/06/2012

Végig felspannolva pörögtek és a címlista is elárulja, hogy nagyon jól felépített koncerttel készültek. Josh Klinghoffer teljesen részévé vált a csapatnak: Flea-vel többször gitártáncot jártak egymástól 40 centiméterre (ami lesz még 10 centiméter is, mint Frusciante idejében!). A legmeglepőbb talán Anthony szerény jelenléte. A csapatkapitány egyértelműen Flea volt. Minden konferálást ő adott elő, néha kézenjárás, néha levegőben pörgés után. Ő volt a cirkusz, de nem minket, hanem magát és leginkább Chad Smithet szórakoztatva ezekkel. Anthony ezzel ellentétben inkább fáradtnak tűnt, és a bajsza alatt mormogott egy „ca va?”-t, és ebben ki is merült nagyjából. Énekhangja egyre-egyre jobb, persze egyre jobb segítséggel, de már rég nem igaz, hogy csak szövegelni tud.

Jól helyezkedtek, megtartva mindig a régi rajongók tiszteletét. Nem véletlenül alakult így, az biztos. Ég alattuk a színpad, és írnak is olyan dalokat – amiket aztán megfelelő ívben elhelyezve adnak elő, hogy lángolhassanak.

A koncert természetesen rövid volt: ilyen életművel a hátuk mögött más nem is lehet. Mindenki megtalálta a kedvencét, még ha a második ráadásra a Suck My Kiss-szel visszajönni talán nem is legkedvesebb, még akkor is jól esett. Naná! Hogyne esne jól?!

Setlist:
Monarchy of Roses (I’m With You)
Around the World (Californication)
Dani California (Stadium Arcadium)
Otherside (Californication)
Factory of Faith (I’m With You)
Can’t Stop (By the Way)
She’s Only 18 (Stadium Arcadium)
The Adventures of Rain Dance Maggie (I’m With You)
Charlie (Stadium Arcadium)
Snow ((Hey Oh)) (Stadium Arcadium)
Californication (Californication)
Look Around (I’m With You)
Blood Sugar Sex Magik (Blood Sugar Sex Magik)
Under the Bridge (Blood Sugar Sex Magik)
By the Way (By the Way)

Ráadás:
Chad & Mauro & Josh Jam
Freaky Styley (Freaky Styley)

Ráadás 2:
(Snippet without Anthony)
Suck My Kiss (Blood Sugar Sex Magik)
Did I Let You Know (I’m With You)
Give It Away (Blood Sugar Sex Magik)
Final Jam

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>