A nyolcvanas években nem volt veszélytelen dolog lázadni, mert sokszor futni kellett, időnként pedig jól meg is verték az embert. Aztán jött pár év, amikor az volt a divat, ami korábban tiltott volt. Aztán ugyanezért megint vízágyút kaptak az emberek. Ki tud itt eligazodni?

Pozsonyi Ádám, aki többek között a hajdani Kisangyal, Gecizők, illetve Tekintetes Úr punk zenekarok agya volt, abból a korszakból származik, amikor kopaszok és tarajosok még egymásnak dőlve, közösen húgyozták oldalba a kommunista emlékműveket, például a Szabadság térit, a Fekete Lyuk pedig még nem is létezett.

Gecizők haknizenekar – Jóska, Pista az öccse meg én

A hajdan legendásnak számító Genyó Szívó Disztroly fanzin alapítója az anarchista eszméktől egy leheletnyit jobbra tolódott az utóbbi másfél évtizedben, de ha valaki veszi a fáradságot és elolvassa a műveit, akkor rájöhet, hogy legalább annyira fityiszt mutat a karlengetősöknek, mint azoknak a pernahajdereknek, akik körében a „magyar” szitokszónak számít. Ha elfogadjuk a Pozsonyi által képviselt jobbos gellert kapott punk szellemiséget, akkor igazán élvezhetővé válik az iróniát, abszurdot és groteszket időnként naiv költőiséggel ötvöző, véleményformáló szatíra, amely görbe tükröt tart minden, magát lázadónak, akarom mondani rebellisnek tartó olvasó elé, mi több, a legújabb, Harcra fel! című novella-gyűjteménye a kétezres évek magyarországi társadalmi kórképének se utolsó.

Idézet: „A jó modor és az illem megköveteli, hogy társaságban a hölgyek szórakoztatásáról is gondoskodjunk! Hajoljunk ezért néha közel csinos asztaltársnőnkhöz, és kedvesen, szerelmesen, végtelen gyengédséggel súgjuk a fülébe a következőt: ’Zsandárt közterekre, kalodát és bitót. Botozással teremtünk majd européer nívót!’ – Ezután teánkat elegánsan kevergetve, csábos pillantásokat lövellve, kezdjük el dúdolgatni a ’Megállj, megállj kutya Szerbia!’ kezdetű kedves dalocskát.”

 

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>