Sose hittem volna, hogy egyszer önként írok majd Phil Collinsról, most mégis eljött ez a nap, ugyanis a hajdani dobos és énekes oly komoly hobbit választott magának, hogy amellett nem lehet elmenni szó nélkül: Texas függetlenségi háborújának a relikviáit gyűjti.

És ha ez nem lenne már önmagában is elég, a 2008 óta visszavonult, és Svájcban élő zenész most a teljes gyűjteményét a San Antonió-i múzeumnak ajándékozta.

Collins fantáziáját már gyerekkora óta foglalkoztatja a Texas és Mexikó között vívott háború, és azon belül az 1836-os alamói csata (vagy inkább mészárlás), amely a szabad Texas bölcsőjének tekinthető.

És, hogy honnan jött ez a váratlan hobbi egy angol kisfiú számára? Természetesen a TV-ből, a kis Phil ugyanis ötévesen teljesen rákattant a Davy Crockett, a vadnyugat királya (1955) című Walt Disney sorozatra, és még egy ugyanolyan szőrmekucsmát is készíttetett a nagymamájával, amilyet a főhős, Fess Parker viselt a filmben.

Alamót 1973-ban láthatta először a saját szemével, amikor a Genesis nevű jelentéktelen bandával éppen Amerikában turnézott, és az érdeklődését ettől fogva nyugodtan nevezhetjük szenvedélybetegségnek is, főleg, miután a feleségétől karácsonyra megkapta jövendőbeli gyűjteményének az első darabját. Azóta több száz értékes tárgyat halmozott fel genfi otthonának pincéjében, melyek ékköve Antonio Lopez de Santa Anna mexikói tábornok egyik kardja. Ez magyar viszonylatban körülbelül annak felel meg, mintha valaki mondjuk Windisch-Gratz osztrák tábornagy kardját tudná magáénak a garázsban…

The Alamo and Beyond: A Collector’s Journey címmel még egy több mint 400 oldalas könyvet is írt gyűjtői munkásságáról. Végül rájött, hogy nincs sok értelme egy alagsorban tárolni az értékes gyűjteményt, így aztán bölcsen úgy döntött, hogy a San Antonió-i múzeumnak adományozza az egész hóbelevancot (na, ezt a szót se írtam még le soha…).

Van, aki Ferrarikat, vagy házakat vásárol feszt. Én régi fém és papírdarabokra költöm a pénzem” – nyilatkozta a kapcsolódó sajtókonferencián, pellengérre állítva a rocksztár mivoltához képest szokatlan gyűjtőszenvedélyét. “Számomra ezek a tárgyak nem csak az alamói csatáról szólnak, hanem arról, hogy voltak emberek, férfiak és nők, akik egyszer úgy döntöttek, hogy helytállnak, és kockára teszik az életüket azért, amit jogosnak és igaznak ítéltek” – lebbentette fel a fátylat Collins a különleges érzelmi kötődéséről.

A sok millió dolláros gyűjteményt úgy kell elképzelni, hogy a városatyák most éppen egy külön múzeum felépítését fontolgatják a nagylelkű adomány miatt, hogy méltóképpen el tudják helyezni a Phil Collins Alamo Collection-t. Mindez persze nem jelenti a gyűjtés lezárását, Collins folytatja munkáját, és minden darabot továbbít a múzeumnak. Tiszteletbeli texasi polgárrá is avatták.

A texasi szabadságharcról amúgy egy príma sorozat is készült Texas Rising címmel, amit éppen mostanság vetítenek a History Channelen, érdemes nézni:

Texas Rising

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>