Már korábban jeleztük, hogy megjelenik az Óriás új albuma, ennek ellenére tényleg megjelent. Bosszúból jól meg is hallgattuk, és ha már így hozta a sors, akkor írtunk is róla.

Azért is jó az Óriás zenekarról írni, mert minden olyan egyértelmű. Nincs kecmec, felesleges cifrázás. Nincsenek nyolc perces kompozíciók, amelyek körülölelik egy számon belül a rockot a Led Zeppelintől a Def Leppardig. Csak szikár, száraz, de telt, őszinte dalok. Jön a gitár, Egyedi Péter énekel, zenekar (Örményi Ákos – basszusgitár, Nagy Dávid – dobok, Menyhei Ádám – billentyűs hangszerek 2013 óta) játszik, zene gördül, az érzés jó.

Azért persze kibomlik a kép, és elég sokszínű az. Lendület, az mindig van. Erő szintén. Néha visszafogottan, néha robbanóan. Néha kedvesen, néha durván, néha siet, néha ráér. És játékos. Szövegileg, zeneileg. Alkalmas bulizásra, munkához, sporthoz, vagy csak szimplán hallgatni. De nem rágógumizene, 10 fogorvosból csak azok ajánlják befogadásra, akiknek van fülük. Akik meg a slágerekre buknak, azoknak a már ismert “Helyet tudni” mellett elmélkedni a “Leszek” lesz jó például, bugizni meg a “Mindenki hasra“.
Óriás – Helyet tudni
Az album rövidsége sem gond, az egyes dalok pont annyi ideig szólnak, ameddig körüljárják a témát, megmozgatják a mozgatnivalót, aztán továbbállnak. Az embernek néha olyan érzése van, hogy amit hall, az biztos feldolgozás, mert szinte már előre hallja dallamot – pedig dehogy, csak egy-egy hallgatás után már hopp, ott is ragad a fejünkben menthetetlenül. A dallamok között van együtt ugrálós, összebújós, borongós, gondolkodós, nyári napsugaras fröccsözős és őszi esti borozós is. Meg a spektrumok mindezek között.

De az alapvetően harmonikus hatás megmarad végig, egy eléggé rendben lévő, egyenletes színvonalon működő zenekar mászik bele a fülünkbe. Kifejezetten szégyen, hogy annak ellenére, hogy egyébként meglehetősen trendi mostanában világszinten az ilyen zene, valahogyan mintha láthatatlanná / hallhatatlanná váltak volna a hazai médiában, meg a fesztiválokon is háttérbe szorulnak. Pedig eléggé felhasználóbarát cucc ez. Próbáljátok ki, a honlapjukon meghallgatható. Érdemes.

(A gyerek az aranyos robotpendrive-ot alig akarta visszaadni, valami hasonló értékeset kellett csereberélni vele. szerencsére a póló még nagy rá, de majd belenő.)

szöveg: sps @ 325 Studios
fotó: Hencz Péter

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>