A Fishing on Orfű már tavaly is a kedvenc fesztiválunk volt, és ez idén se sokat változott. A külföldi fellépőket ugyan nagyítóval kell keresni, de arra jöttünk rá, hogy nem is a koncerteken van itt a hangsúly, hanem valami egészen máson. Beszámoló képekkel.

Idén már jóval a fesztivál kezdete előtt elfogytak a bérletek, ami több dolgot bizonyított. Egyrészt, hogy simán működik telt házzal egy olyan rendezvény, ahol szinte kizárólag magyar zenekarok lépnek fel, másrészt a szervezőket nem kapta el a gépszíj, nem kerültek a pénz bűvöletébe, és nem duzzasztották élvezhetetlenre a fesztivált.

Az előbbi megállapítást alá se kell támasztani, hiszen elég volt végigtekinteni az embertömegen, ami az összes jelentősebb zenekart fogadta a színpad előtt – mindenki megnézhette a kedvenc magyar zenekarát, nem kellett őket egyenként levadászni, vagy egy másik fesztiválra utazni az ország túlvégébe. A második megállapítást maguk a szervezők is szóvá tették a programfüzet beköszönőjében, leszögezve, hogy ha jelentősebb változtatásokat hajtanának végre a FOO-n, akkor az már nem lenne az igazi. És ez egy bölcs észrevétel, illetve döntés, mert valóban így van. Ha bármilyen módon bővítenék a Fishing on Orfűt, akkor tutira elvesztené a varázsát. A Sziget egy őrült megaparty, a FOO viszont egy kedves házibuli. És ez így van jól, éppen ezért szeretjük! Itt nincsenek se késhegyre menő konfliktusok a kígyózó sorokban, se ordenáré külföldi tömegek. Miért is lennének, hiszen nagyon sorok sincsenek, no meg melyik külföldi lenne kíváncsi egy csupa magyar zenekart felsorakoztató fesztiválra?

A színpadok elhelyezkedése ideális, a környezet gyönyörű, a levegő tiszta, és ott van Orfű aduásza: a tó. A tó, amelynek a partján szintén nincsen balatoni tömegnyomor, és kulturáltan ki lehet pihenni az előző este fáradalmait, heverészve, olvasgatva, napozva és fürdőzve. Mi kell ennél több? A kaját és a piát se mérik aranyárban, bár mi mind a borból, mind a sörből inkább az üvegeset ajánljuk mindenkinek, mert a többi azért nem volt az igazi, hogy finoman fogalmazzunk. És nem kellett eltelnie sok időnek ahhoz, hogy rájöjjünk, ennek a fesztiválnak a különlegességét nem a fellépők adják, hanem maga a környezet, értem ez alatt a természetes adottságokat és azt a tökéletes összhangot, amellyel ebbe a páratlan tájba beillesztették a színpadokat és meghúzták a látogatók felső határát. Így nem a túlélés és a küzdelem került előtérbe, hanem a feltöltődés és a lazítás. Persze oda-odanéz az ember a kedvenc zenekarainak a koncertjeire, tehát a szórakozás se marad el, de egy pillanatra se idegeskedik senki, ha netán lemarad valamiről. Chill van.

Hogy ne csak a nagybetűs Fesztiválról, hanem azért pár fellépőről is essék szó, kiemeltünk pár érdekes produkciót. Az év kellemes meglepetése fődíját a Meztelen Diplomatáknak adjuk, akiket még nem láttunk élőben, és elsőre nem is estünk tőlük hanyatt, de ahogy haladt előre a produkció, egyre inkább megfogtak bennünket az őszinte és vicces dalaik és az a korai U2-ra emlékeztető zenei csomagolás, amelyben előadták őket. Az év döbbenete díját egyértelműen a Soerii & Poolek Ultratonik 3000 fantázianevű produkciója érdemelte ki, hiszen a korábbi cirkuszi prosztóság szintjét még lejjebb vitték, elérve az ultragagyi parasztvakítás mélyvölgyét. A Lego-fejű páros kispórolta a műsorból a vokálosokat, az énekes-basszeros Szabikát, de még a törpét is. Mit ne mondjak, nem sok maradt, de szemmel láthatólag működött a dolog, mert a többséget ez a félig playback, primitív műsor is kielégítette. Hát persze, mert a kurvát azért megtartották…

Az év legjobb koncertje díját Péterfy Bori & Love Bandnek adományozzuk, amin mi lepődtünk meg a legjobban, de ha egyszer Péterfy Bori olyan überelhetetlen hangulatot teremtett a nagyszínpad lejtőjén, mint amilyet már régen láttunk, akkor ez előtt nekünk is meg kell hajolnunk. Egyszerűen óriási volt! A legmegbízhatóbb buli díját pedig megosztjuk a Quimby és Ganxsta Zolee és a Kartel között, hiszen mindkét helyen tökéletesen ugyanazt kaptuk, mint már sok éve. Ja, és ráadásul egy idősávban játszottak, mindketten telt ház előtt! Azért kár, hogy nem volt se VHK, se Bohemian Betyars, se Hangmás, no de sebaj, majd jövőre ugyanitt!

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>