A projekt vezetői, Dudich Ákos és Horváth István “Pityesz” meghívásomra érkeztek Székesfehérvárra egyenesen a nyomdából egy TV- és egy rádióinterjúra. Egy közösségi oldalon felfigyeltem rá, hogy magánkiadásban szeretnék megjelentetni Rex Brown önéletrajzi könyvét. Kis képzavarral élve égi jelnek tekintettem, hogy én voltam a „333-an az első magyar Pantera-könyvért” csoport 666. tagja.

Miért éreztétek szükségét annak, hogy ilyen közvetlen módon szólítsátok meg az interneten a rajongókat?

Pityesz: Az elmúlt időszakban sok nehézséget éltünk át Ákossal. Voltak olyan dolgok, amelyekbe a szívünket, lelkünket beletettük, mégis felemásan sültek el, vagy konkrétan pofára esés lett a vége. Karácsony környékén sörözés közben beszélgettünk és szóba került az a régi tervünk, hogy jelentessük meg magyarul Rex Brown könyvét. Nagy lökést adott ennek az a Dimebag-est, amit évről évre hatalmas érdeklődés kísér a Dürer Kertben.  Mi ezzel a könyvvel szerettünk volna olyan pluszt is nyújtani, ami sajnos már régóta nem jellemző Magyarországon. Szóval, hogy legyen íze és szaga, és olyan élményt adjunk, amit nem tudsz megfizetni. Mi biztosan emlékezni fogunk erre a kemény öt hónapra életünk végéig.  Reményeim szerint azok is, akik a csoporton keresztül szinte nap, mint nap láthatták hogyan készül el a könyv, lépésről lépésre.

Dudich Ákos: Amikor az eredeti könyvet olvastam, engem nagyon megfogott az a stílus, amiben Rex Brown ír, fontosnak tartottam, hogy ez eljusson a magyar rajongókhoz is.  Mint szakfordító több kiadóval is kapcsolatban vagyok, szóval több helyen is felvetettem ezt az ötletet. Mindenhonnan azt a visszajelzést kaptam, hogy nem lenne kifizetődő megjelentetni, mert a Pantera rétegzene. Ezért találtuk ki azt, hogy legyen közösségi finanszírozás. A Facebookon fel tudtuk mérni az igényeket, és rengeteg támogatóra leltünk. Ezt azzal próbáltuk meghálálni, hogy minél több információt juttatunk el azokhoz az embereknek, akik csatlakoztak hozzánk, hogy ők is minél inkább magukénak érezzék és nyomon tudják követni a folyamatot. Mutass még egy könyvet, amelynek a készültébe ilyen szinten beleláthattál! Ráadásul mindenkinek, aki anyagilag is támogatta a vállalkozást felkerült a neve a könyv egy-egy oldalára.

Pityesz: A könyv ráadásul rendkívüli abból a szempontból, hogy nem egy külső ember ír a zenekarról, hanem maga Rex Brown, a basszusgitáros. Az olvasó látni fogja, hogyan indultak a nulláról, hogyan értek fel a csúcsra, milyen mélységeik és magasságaik voltak.  Amikor egy zenész fel tudja vállalni és le tudja írni azt, hogy mi történik a koncertek előtt és után, az a leghitelesebb. Számos zenekarról írtak már könyvet, de sokszor látom azt, hogy az, aki írta nem éli meg a rosszulléteket, nem érzi a rajongók szagát, nem utazik hónapokon keresztül koncertről, koncertre. Ebben a könyvben viszont nincs mellébeszélés.

Rex Brown könyve, ami tulajdonképpen egy önéletrajzi könyvnek is betudható, 2013-ban jelent meg. Fel is tudtátok vele venni a kapcsolatot?

D.Á.: Az első lépés természetesen az volt, hogy le kellett vadásznom az ügynökséget, amelyik  a könyv jogait birtokolja. Végül Lengyelországban leltem rá, lepapíroztuk a jogdíjakat és megkaptam a két szerző, Rex Brown és Mark Eglinton elérhetőségeit.  Gondoltam egyet és írtam nekik egy levelet, amiben kifejtettem a kezdeményezésünk mibenlétét. Nem fogalmaztam meg kérést, csak szerettem volna, ha tudnak a kezdeményezésünkről. Még aznap válaszoltak mindketten: nagyon meghatódtak azon, hogy nem egy tőkeerős kiadó adja ki a könyvet, hanem a magyar Pantera rajongók fogtak össze érte. Rex kérdezte, miben segíthet, így rövid töprengés után feldobtam neki, hogy mi lenne, ha írna egy előszót kifejezetten nekünk magyar rajongóknak. Megtette, és ez olvasható is a könyv elején. Egyébként Rex és Mark is belépett a Facebook csoportunkba. Az is egy élmény, amikor látod a telefonodon, hogy Rex jóváhagyást kér a csatlakozáshoz…

Pityesz:  Ahogy Ákos fordította a könyvet folyamatosan küldte át nekem a részeket lektorálásra. Főleg a zenei szakkifejezésekben tudtam sokat segíteni. Ahogy fejezetről, fejezetre haladtunk, egyre jobban tisztult az a változó hangulat, amiben íródott.

A külön a magyar rajongóknak írt előszón felül, egyéb különlegességei is vannak a könyvnek. Az eredeti illusztrációkon kívül, magyar fotók is szerepelnek a könyvben.

DÁ: Valentin Szilviától és Réti Zsolttól kaptunk felvételeket, az ő képeik bekerültek a könyvbe, sőt a borítót is Zsolt egyik képéből csináltuk meg. 2009-ben lőtték őket egy magyar Down koncerten.

Pityesz: Több szempontból is különleges a magyar kiadás. Amikor először a kezembe fogtam az eredeti könyvet, kicsit csalódott voltam. Nem az a minőség volt, mint amit elvártam volna. Ez alatt persze nem tartalmi dolgokra kell gondolni, nagyon fontos számomra, hogy egy könyv ne használódjon el fizikailag és tartós legyen. Mi pontról pontra nagyon tudatosan megterveztünk mindent, komoly munkatervünk volt erre az öt hónapra vonatkozóan. Egyébként minden lehetőségre és buktatóra felkészültünk. Nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, pont úgy néz ki, ahogyan elképzeltem. Ki szeretném emelni, hogy a közösségi összefogás ereje nem csak arra vonatkozott, hogy 333 ember bizalmat adott nekünk és összejött a könyv költségvetése, hanem arra is, hogy rengeteg élményt is kaptunk. A csoportnak köszönhetően jutottunk el Tóth Tamáshoz, aki a Pannónia Nyomdában dolgozik. Nagy odafigyeléssel készült a nyomdai munka, de ez látszik a végeredményen is.

Korai még erről beszélni, hiszen nagy munkán vagytok túl. De már láttam a közösségben, hogy vannak tervek.

D.Á.: Nekem nagyon tetszett a kezdeményezésünk végkifejlete, úgy gondolom ezt érdemes folytatni. Alulról építkezve szerintem kihozunk még  további könyveket is. A csoportban már szavazást is kezdeményeztünk erről.

Pityesz: Ez egy príma kontrollcsoport arra, hogy mire van igény. A szavazásunk első három helyén jelenleg Max Cavalera, Zakk Wylde és Tony Iommi szerepel. A könyvbemutatónkra pedig szeretettel várunk mindenkit: június 11, szombat, Fogasház. Re-spect!

 

Heiter Tamás Dávid

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>