Mint ahogy azt már beharangoztuk, ma este fellép az A38-on a Mark Lanegan Band. Interjú a saját szólóalbumai mellett a Screaming Trees-ből vagy a Queens of the Stone Age-ből is ismert, nem túl szószátyár viszont annál morózusabb énekessel.

Gyakran hivatkoznak rád, mint a grunge Tom Waits-ére, mit gondolsz erről?

Az embereknek általában szükségük van kapaszkodókra, szeretik mindig valaminek a viszonylatában látni a dolgokat, hogy jobban meg tudják fogalmazni, mi is az pontosan. Tom Waits és az én hangom között kétségkívül van némi hasonlóság, de az is tény, hogy teljesen más zenét játszunk, tehát a közeg, amibe bele van ágyazva, különböző.

Zenéltél együtt Kurt Cobainnel a Nirvanából és Josh Homme-mal is a Queens of the Stone Age-ből. Van bennük valami közös?

Mindketten kiemelkedő személyiségek és kiváló zenészek.

A Belle and Sebastian hajdani énekesnőjével, Isobel Campbell-lel is készítettél albumokat, amelyekről jól tudjuk, hogy kiválóan sikerültek, de mi volt az első gondolatod, amikor Isobel felhívott az együttműködés ötletével, hiszen mégiscsak más stílust képviseltek?

Már azelőtt nagy rajongója voltam a zenéjének, hogy először találkoztunk volna, így rögtön igent mondtam neki, és alig vártam, hogy együtt dolgozzunk. Ugyanígy voltam a második albummal is.

Miért vártál nyolc évet az új szólóalbumoddal? Kényelmesebb vagy szórakoztatóbb inkább mások albumain közreműködni?

Amikor a saját nevem alatt készítek albumot, akkor is “közreműködök” egy csomó emberrel, úgyhogy számomra a kettő között nincs nagy különbség. A nyolc év egyszerűen csak eltelt, túl elfoglalt voltam ahhoz, hogy a szólóalbumomra írjak számokat.

Az albumon hallható zenészek közül csak Aldo Struyf tartott veled a turnéra, hogyhogy lecserélődött szinte az egész gárda?

Minden albumomat teljesen más emberekkel készítem, kivéve Aldót, és így van ez a turnék alkalmával is. Aldo az egyetlen, akit magam mellett tartok.

Milyen gyakran frissíted a hangszerparkodat? Kísérletezel új technológiákkal?

Nem vagyok járatos az új technológiák terén, nekem elég a dob, gitár, basszusgitár. Persze van számítógépem, de azt leginkább arra használom, hogy kosárlabda-blogokat böngésszek naphosszat.

Mi a véleményed az amerikai elnökválasztás eredményéről?

Úgy gondolom, hogy a két rossz közül a kevésbé gonosz győzedelmeskedett.

Olyan pletykák terjengenek, hogy lesz új Mad Season lemez és te fogsz énekelni rajta, elárulhatsz bármit is ezzel kapcsolatban?

Hogyne! Nem lesz új Mad Season album. Vagy, ha lesz is, nem én énekelek majd rajta. A Mad Seasonnel kapcsolatban annyi újdonság van, hogy hamarosan kihoznak egy boxsetet, amelyben szerepel az eredeti CD, egy koncertfelvétel, egy DVD, és egy negyedik lemez, rajta kiadatlan számokkal. Az utóbbiak közül három dalban énekelek.

Mik a terveid, merre tovább?

Karácsonyig turnézok, aztán egy hét pihenő, majd stúdióba vonulok és felveszek egy újabb lemezt.

Címkék:
 

Comments are closed.