A Mano Negra vagy a Ska-P nevére a többség mindentudóan bólogat, pedig itt nem ér ám véget a ska-salsa-reggae-punk egyveleggel operáló zenekarok sora! A Che Sudaka, vagyis a „Déli Emberek” tíz év alatt felküzdötték magukat a dobogóra, és ezt a tíz évet most egy új albummal ünneplik meg, amelyet nemes egyszerűséggel 10-nek neveztek el.

A Che Sudaka argentin és kolumbiai illegális bevándorlókból verbuválódott Barcelona óvárosában, ahol a megélhetés végett hangszert ragadtak és „utcazenéltek”. Játszottak a kikötőben, bárokban, a metróban, mindenhol, ahonnan nem zavarták el őket a rend éber őrei. Őszinteségüknek, odaadó vidámságuknak és autodidakta tehetségüknek köszönhetően hamar kitűntek a hasonló zenekarok végtelen sorából, és végül a Radio Bemba basszusgitárosa, Gambeat vette őket a szárnya alá. Ezután meg sem álltak a világzenei slágerlisták csúcsáig. Már többször körbeturnézták a világot és gyakorlatilag folyamatosan mozognak. Valószínűleg ez az album is csak egy ürügy arra, hogy végre újra felkerekedhessenek és turnéra induljanak. A fiúk ráadásul annyira türelmetlenek, hogy meg se várták a januári lemezmegjelenést, hanem gyorsan letölthetővé tették az összes számot a honlapjukon.

Barcelona kedvenc körözés alatt álló zenészei szokás szerint társadalom-kritikus (értsd: anyázós) felhangokban bővelkedő, de nagy többségében szellemes, lendületes és életvidám dalokkal örvendeztet meg minket spanyol, portugál, angol és olasz nyelven. A legtöbb szám természetesen a bevándorlással, a szociális egyenlőtlenséggel, és a felsőbb rétegek érdekellentéteivel foglalkozik – hogy politikailag korrektül fogalmazzunk.

A csupaszív-utcakölykök kirobbanó energiájú albuma tökéletesen példázza, hogy a Mano Negra zenei hagyománya nem veszett el – csak utazófiestává alakult.


Kapcsolódó: Manu Chao könyvről itt lehet olvasni | A könyv beszerezhető itt

Címkék:
 

Eddig egy hozzászólás

  1. Kata szerint:

    jájdeimádomőket!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>