Manu Chao az USA-turnét egy ingyenes koncerttel fejezte be. A karitatív fellépés természetesen – ahogy azt tőle megszokhattuk – politikai üzenetet volt hivatott népszerűsíteni. A Festival de Resistencia, azaz Ellenállás Fesztivál az Arizona SB 1070 nevű, hihetetlenül szigorú, bevándorlásellenes törvény ellen emeli fel szavát.

Ahogy azt a róla szóló, magyar nyelvű könyvből is megtudhattuk, Manu a kiegyenlítés elvében hisz. Amit Isten egyenlőtlenül osztott el, ő egy kicsit átrendezi. Vagyis sok-sok koncerttel beszedi a pénzt a tehetősebb helyeken, másutt pedig olcsóbb jegyáras vagy egyenesen ingyenes koncertekkel próbálja újraszínezni azok életét, akiknek több szürke hétköznap jut.

Ezúttal Arizónában léptek fel: „Mi, a kifejezetten közönyös törvényhozásukkal szemben, a szívünkön viseljük az arizónaiak sorsát. Büszkék vagyunk, hogy egy olyan közösséggel ünnepelhetünk együtt, mely bizonyítja, a szeretet igenis úrrá lesz a gyűlöleten.”

Manu életrajzából tudható, hogy személyesen, családja révén is érintett, hiszen a szülei Franco Spanyolországát voltak kénytelenek elhagyni, és emigránsként Franciaországba települni. Így fokozottabban átérzi annak az igazságát, hogy a többség nem úri jókedvéből vált országot, s hagy el „hazát”. De nem csak kritikusként lépett fel, hanem próbált kedves lenni, s elmondta, hogy a papájával rengeteg westernt nézett kiskorában, szóval ő már eleve imádja ezt a vidéket, és ezért is próbál segíteni, hogy ne legyen ilyen kegyetlen a mindennapi élet.

A több mint kétórás (!) koncert, a szervező Pablo Alvarado (National Day Laborer Organizing Network) szerint, igazi ellenpontja volt mindannak, ami ebben az államban folyik. Öröm volt, tánc, béke és boldogság.

Képek a koncertről: Broken Designsnak köszönhetően.

A könyv magyarul: Silenos Kiadó honlapja

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>