Sokak fejében felmerült a kérdés, hogy vajon mihez fog kezdeni magával a Metallica a Death Magnetic című, nem éppen áttörő albumuk után. Az már eldőlt, hogy nem akarnak, illetve nem tudnak letenni az asztalra még egy Kill ’Em All-t, Ride the Lightning-ot, Master of Puppets-et, vagy …And Justice for All-t.

Az ezen az albumokat követő szánalmas popperkedésük, meg görcsös garázs-rockerkedésükpedig legjobb esetben is elnéző pillantásokat váltott ki. Amikor jött a hír, hogy Lou Reeddel készítenek nem csak egy számot, hanem egy egész albumot, akkor viszont kitágultak a pupillák! Ez most mégis hogy…? A válaszhoz valószínűleg pajszerrel kellene felfeszegetni Hetfield koponyáját, hogy belelássunk a fejébe, azt viszont el kellett ismerni, hogy eredeti ötlet. Nem muszáj szeretni ahhoz a Velvet Undergroundot, hogy elismerje az ember, hogy Lou Reed egy meghatározó, tehetséges és kultikus figura. Ennél több közös nevezőt viszont nehéz felmutatni a Metallicával, ezért a lelkesedésünk is visszafogott volt a hír hallatán.

Hát elkészült a nagy mű, október 31-én jelenik meg a Lulu, sőt, már meghallgatható mindenki által:
http://www.loureedmetallica.com/listen-to-lulu.php

Első hallásra elmondható, hogy annyiban mindenképpen igaza volt a zenekarnak, hogy ez a váratlan húzás átmenetileg kirántotta őket abból a sekély mocsárból, amelyben eltévedtek az utóbbi két évtizedben, és részben a vállukat nyomó tehertől is megszabadulhattak. Egy varázslatos huszárvágással a kísérletezők vakmerő birodalmába küzdötték át magukat (lásd pl. Cheat On Me), és bár természetesen ott vannak a Metallica-védjegyek mindenhol, Hetfield hangja is fel-felbukkan, mintegy megnyugtatásul, egy igazán eredeti album lett a végeredmény. Eredeti, de nehezen emészthető, ezért ítélkezés előtt sokszori meghallgatást javaslunk – nem egyszerű figurák próbáltak ugyanis fogást találni egymáson úgy, hogy zenei szumó-birkózásuk mások számára is élvezhető legyen.

 

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>