Megjelent az elsõ magyar nyelvû könyv Manu Chaóról! Manu Chao azon kevés nemzetközileg elismert zenész közé tartozik, aki annak dacára vált híressé, hogy nem angol anyanyelvûként próbált érvényesülni és angolul is viszonylag keveset énekel. Már korábbi együttesével, a Mano Negrával is komoly sikereket ért el, de az igazi áttörést a szólókarrier hozta meg számára.

A Sziget és a Volt Fesztivál közönségét is elkápráztató zenész élete bõvelkedik a váratlan és érdekes fordulatokban. Ráadásul európai zenészként az amerikai sztároknál jóval könnyebb õt megértenünk. Az újlatin zenei világ népszerû alakjáról írott könyv az olasz, francia, spanyol és német kiadás után végre magyarul is olvasható!

Alessandro Robecchi:
MANU CHAO – Zene és szabadság

A kis Manuel Franciaországban, baszk-galego családban született, s testvérével, Antonióval alapították meg a Mano Negrát. Együttesük a francia soknemzetiségû külvárosi zene mintájává vált. Énekeltek franciául, spanyolul, portugálul, olaszul, arabul, és azért angolul is. Zenéjüket valahol a Clash konstruktív, politikailag elkötelezett punkzenéje inspirálta, de a példaképtõl teljesen eltávolodtak, s a reggaetõl, a skától kezdve különbözõ afrikai és latin-amerikai hatásokat is beolvasztottak sajátos stílusukba.
Manu Chao szólókarrierére is ez jellemzõ. A kulturális nyitottság jegyében tevékenykedik, s a zenélést, a formációkat egyfajta laza, baráti szövetségnek tekinti, így társaságában az arab világ képviselõi ugyanúgy megtalálhatók, mint a jóléti nyugati országok állampolgárai vagy akár Latin-Amerika nincstelenjei.
A koncertezés mellett rengeteg érdekes mûvészeti tervben vett részt. Többek között szerepelt utcaszínházban vagy szervezett vonatos turnét Latin-Amerikában. Ezenkívül fontos politikai elkötelezettsége is: mindig, minden fórumon kiáll az elnyomottak, a kisemmizettek mellett.
Sablonos mondat, de az õ életútja tényleg kalandos, számtalan vargabetût írt le, és a francia külváros legalább annyi kalandot rejt, mint a dél-amerikai dzsungelek.
A könyvet az elismert milánói zenei újságíró, Alessandro Robecchi írta. Többek között megjelent németül, franciául és spanyolul is. A számos fordítás nem csak Manu Chao népszerûségének köszönhetõ, hanem annak is, hogy a könyv túllép a szokványos interjúollózásos szerkesztésen, és a végeredmény egy igazán szépirodalmi igénnyel megírt biográfia, mely a ′90-es évek kulturális, szociológiai és politikai változásait is közérthetõ alapossággal mutatja be.
A könyv a Silenos Könyvkiadó könnyûzenei könyvsorozatának elsõ kötete.

Alessandro Robecchi:
MANU CHAO – Zene és szabadság
ISBN 978-963-06-6282-6
204 A/5 oldal
Ára: 2800 Ft
www.silenos.hu

Címkék:
 

Eddig egy hozzászólás

  1. [...] Kapcsolódó anyag: Manu Caho könyvről itt lehet olvasni | A könyv beszerezhető itt Címkék: [...]

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>