A rossz hangosítás nem csak a közönséget, hanem a zenekarokat is igen kellemetlenül tudja érinteni. Ezért – többek között – Czutor Zoltán (Belmondo), Prieger Zsolt (Anima Sound System), Rozgonyi Péter (http://r27studio.com/), és Csigó Tamás (Beat Dis), oktatói közreműködésével OKJ-s hangtechnikus-képzés indul Budapesten, a Szent György szakközépiskolában. Interjú Csigó Tamással.

Az a hír járja, hogy a zeneszerzés és koncertezés mellett ősztől oktatóként részt veszel az OKJ-s hangmérnök-képzésben. Hol fogsz tanítani és mit?

A helyszín a Szent György Média és Informatikai Szakközépiskola. Itt már 2010 óta folyik hangmester képzés, ami OKJ-s végzettséget ad. Ettől az évtől kezdődően jelentősen dinamizáljuk az oktatás menetét, az eddigi – inkább elméleti – képzésből kivisszük őket „terepre”, vagyis előbb – utóbb élesben kell megmérettetniük magukat. Tehát az egyik fő újdonság maga a gyakorlat. Szeptembertől előreláthatólag három szak indul, a két tuti a „hangmester” (ezt régen hangtechnikusnak hívták), és az „animáció és mozgóképkészítő”, de vannak jelentkezők “szoftverfejlesztőre is”. Nappali és esti tagozat, a nappali 18-21 éveseknek szól. Én egyfajta  animátor, vagy ha úgy tetszik „kreatív ösztönző” szerepét fogom betölteni, aki megpróbálja alkotásra és kreativitásra ösztönözni a fiatalokat. Közös célunk, hogy kialakuljon egy kreatív műhely, egyfajta korporáció a “hangosok” és a “videósok” között. Ezt nem is nevezném tanításnak, inkább csak megpróbálom még  izgalmasabbá tenni a két évet, amit itt töltenek. A diákok nagy része már zenekarban játszik, vagy otthon zenélget, nekik is próbálunk segíteni, ha szükségük van rá. Akár produceri szinten, vagy szerzői jogi témában. Mindenképpen szeretnénk sok-sok pluszt nyújtani az osztálytermeken kívül is.

Ezek az OKJ-s képzések általában elméletiek, de ha tényleg végezhetnek „terepmunkát” a diákok, akkor az még izgalmas is lehet.

Mindenképpen próbáljuk a gyakorlatra fektetni a hangsúlyt, hiszen így lehet igazán megtanulni a szakmát. A hallgatók a két év alatt folyamatosan járnak majd koncertekre, fesztiválokra,  klubokba, színházakba, szakmai műhelyekbe, a hangtechnikai eszközöket forgalmazó cégekhez  és olyan tapasztalatokra tesznek szert, amivel a lehető legnagyobb gyakorlatot tudják megszerezni, így utána sokkal könnyebben helyezkedhetnek el ezen a területen.

Úgy érzed, hogy hiányt szenvedünk jó hangtechnikusban?

Szerencsére sok jó hangtechnikus van, de jó lenne még több. Ez a szakma nem csak a szakmai tudásról szól. Tudni kell együtt működni a többiekkel, tudni kell csapatban is dolgozni ugyanakkor fontos az egyéni improvizáció is.

Van, hogy egy kis klubban sokkal nehezebb jó hangot varázsolni az akusztika miatt, vagy a szerényebb technikai feltételek miatt. De ezt is meg kell tudni oldani. Ugyanakkor itt vannak az ország legnagyobb koncerttermei, színházai is. Nagy rutinnal rendelkező szakemberek segítenek majd, akik sok száz, sok ezer koncerten vannak már túl. Lehetnek nagy létszámú zenekarok, de lehet, hogy csak egy dj-t kell hangosítani. A lényeg hogy belecsöppennek ebbe a világba, megismerik a szakma krémjét, nem „csak” a padban ülnek két évig. És mindemellett olyan kapcsolatokra tesznek szert, amelyek révén később majd talán el is tudnak helyezkedni.

Vagyis rászabadítjátok a diákokat a városra, hogy tönkretegyék a bulikat…

Igen, illetve ahol a Beat Dis játszik, oda nem jöhetnek! :)

Nagyon sokfajta szakmai gyakorlati színhelyünk lesz, nézzük most kizárólag a klubbokat: nagy eséllyel az Akvárium, a Dürer kert, a Roham Bár, a Gozsdu Manó Klub, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, ahol színházi gyakorlaton is részt vesznek a tanulók. Szerintem az egyik legizgalmasabb rész lesz mondjuk a Táp Színház próbáin részt venni. Sok-sok próbafolyamatot vezet odáig, mikorra majd  akár egyedül is meg tudják oldani egy-egy előadás technikai feladatait. Persze ez azt jelenti, hogy ha nem figyel, elront valamit, akkor a rendező vele is felmossa a padlót a próbán…

Feltételezem, hogy nem dobjátok egyből mély vízbe őket…

Senki sem gondolhatja, hogy egyből a keverőpult mögött fog állni. Végig kell járni a ranglétrát. Lehet, hogy az első alkalmakkor még csak a sört viszi a”mentorának”… A stúdiógyakorlat az iskolában , illetve külső helyszíneken zajlik. A hazai zenei élet meghatározó hangmérnökei fogják ezeket tartani. Indítunk egy sorozatot, melyben már ismert zenekarok mini stúdiófellépéseiből csinálunk 15-20 perces filmeket. Ennek a helye is az iskola stúdiója lesz. Ebben bárki részt vehet, akinek van hozzá kedve.

A tied mellett – többek között – Czutor Zoli és Prieger Zsolt neve is fémjelzi a képzést. Ők milyen szerepet töltenek majd be és kiket nevezhetsz meg még, mint oktatók? Kik lesznek az iskola szakmai partnerei?

Czutor Zoli lesz a iskola szakmai igazgatója. Rozgonyi Péter már évek óta egyik biztos alapköve az iskolának.   Ő a szakma nagy öregje , közel 500 lemez hangmérnöke,  dolgozott Hobóval, a Pokolgéppel, a Pál Utcai Fiúk-kal, Anna and the Barbies-zal  és még holnapig sorolhatnám kikkel. De tanítanak nálunk a fiatalabb generáció hangmérnökei is, pl. Hidasi Barnabás (Tankcsapda, Turbo, Kispál, stb.), Puha Szabolcs (The Carbonfools, EZ Basic, Beat Dis stb.), Diaz (Hősök, Halott Pénz). Az iskolában tanít majd Prieger Zsolt tanár-zenész-újságíró is, akit számos zenei projekt kitalálása és irányítása mellett  leginkább az Anima Sound System alapító producereként ismerhettünk  meg 2 évtizeddel ezelőtt, s aki művelődés-művészettörténetet  oktat majd a fiataloknak, melyben a Priegerre jellemző nyitottsággal  térképezik majd fel a zenetörténetet a sámánizmustól a  technóig, a népzene kialakulásától a modern technikák  elterjedéséig. Nagyon-nagyon fontos az iskola, az oktatás egésze, de legfőképpen a hallgatók számára, hogy a HANOSZ – Hangszeresek Országos Szövetsége az idei évtől kezdődően az iskola szakmai mentora: ez a szervezet tömöríti az szinte az összes olyan céget, akik hang és fénytechnikai eszközöket, hangszereket forgalmaznak Magyarországon. A HANOSZ nemcsak a legmodernebb eszközök megismerését biztosítja, hanem a legjobb szakembereket is delegálja az oktatásba.

Mennyibe fog ez fájni a diákoknak?

A 18-21 év közötti fiatalok ingyenes nappali tagozatra járhatnak, az e feletti korosztályok – esti vagy nappali – felnőttoktatás keretében szerezhetik meg a végzettséget, nekik 40 ezer forint egy félév. Az érettségi bizonyítvány felvételi alapkövetelmény, a képzés időtartama mindkét esetben két tanév. Ja, és szeptember 5-ig lehet még beiratkozni!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>