Bár csak többedik nekifutásra sikerült bombariadómentesen megnézni Novák Erik nagy port kavart akció-vígjátékát, az mindjárt kiderült, hogy egyik erőssége pont a Mana Mana Records által kiadott filmzenéje. Gengszterfilmhez hiphop-előadók dukálnak, gondolhatnánk, de ez egy hatalmas tévedés. Íme a bizonyíték.

A rendező a film egyik főszereplőjére, Perjés Zoltánra (DJ, rádiós, éjszakai mágus) és Kresmery Dánielre (DJ) bízta az ötletelést a filmbe illesztendő zenéket illetően, ami majdnem olyan fontos művelet, mint a színészek kiválasztása. Elég csak az olyan klasszikusokra gondolni, mint a Blöff, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, vagy bármelyik Morricone-zenével megtámogatott western, ahol a zene nélkül fele annyit se érnének a filmek. Még arra is volt példa, hogy a filmzenével maradandóbbat alkossanak, mint magával a filmmel, lásd Az ítélet éjszakáját, vagy Az ivadékot.

A jelenben játszódó magyar gengszterfilmről lévén szó, az ember a fejét tenné rá, hogy a lemezen majd az olyan hiphop-előadók és rapperek lesznek túlsúlyban, mint Ganxsta Zolee, vagy Dopeman. Ehhez képest a producerek az evidensnek tűnő irány helyett inkább a nehezebbik utat választották, és a sokszor szájbarágósan szövegcentrikus hiphop-számok helyett inkább a dalok zenei világára helyezve a hangsúlyt próbálták megragadni a film atmoszféráját. Az album mindjárt Novák Erik egyik kedvencével, az Anima Sound Systemmel nyit – nagyon helyesen, mert a Crossroads Priegerék egyik legerősebb száma, és az üzenete is passzol a filmhez. A dalok többsége nem a filmhez készült, hanem pár éves szerzeményekről beszélünk, amelyek tökéletesen hozzápattinthatóak a filmbeli események valamelyikéhez. Ehhez kell csak igazán a vájt fül és a széles spektrumú zenei ismeret! Az adott jelenethez megtalálni a pontosan odaillő már létező dalt… A film általános hangulatát talán a Mississippi Big Beat zenéje adja vissza a legjobban, nem véletlenül szerepelnek három számmal is a lemezen. Kiemelkedik még a NEO Ranbo 13 című dala, ami a rendező elmondása szerint az amúgy forgatókönyv nélküli forgatás során improvizált egyik párbeszédben elejtett utalás következtében került be a repertoárba, és vált a lemez egyik húzódalává – persze remixelve, hogy jogtisztává váljon. 

A producerek nyitottságára és jó ízlésére vall még, hogy olyan aránylag friss zenekarokat is beválogattak, mint a Dirty Flow Club, vagy a We Plants Are Happy Plants. Persze az ő dalaik némileg meglepetést okoznak a lemezen, de nem annyira, mint például a Balkan Fanatik Kórus című száma, ahol a magyar népdal a Prodigyvel találkozik, de fogalmazhattam volna úgy is, hogy az utóbbi földbe tiporja az előzőt. Természetesen magához a filmhez is születtek betétdalok, amelyeket már maga a történet ihletett és igényelt. Ezeket Grósz Arthur jegyzi és mindig meg vannak támogatva pár sziporkával a filmből. Ezek teszik igazán élővé a filmzenei albumot, kapcsolódási pontokat biztosítva a filmhez, illetve hát ezek a kiemelések egyben elő is készítik a terepet ahhoz, hogy az adott dumák aranyköpésekké érjenek és sokat idézett fordulatokká avanzsáljanak, hosszú távon pedig a köznyelv részévé váljanak. Valljuk be, főleg ezek miatt imádjuk a filmzenei albumokat!

Maga Perjés Zoltán se hiányozhat a lemezről, ami a zenei múltját tekintve több, mint természetes – amúgy én a helyében biztosan több szerzeményemet is feltoltam volna az albumra, bár zenélni nem tudok… - ő Feaky D néven jegyzi a Last Sex című elszállós dalt. Személyes kedvenceink pedig a lemez vége felé hallható DJ Superstereo & Stas feat. Péterfy BoriHajnal című száma – az utóbbi időben érthetetlen módon egyszerűen Péterfy Bori-rajongókká váltunk -, valamint a Tüchök Electro – amelyről korábban még csak nem is hallottunk – You Got The Blues című dala, de ne felejtsük el a Mystery Ganget se, akik a filmpremier buliján is felléptek a PRLMNT-ben. Egy szó mint száz, a producerek és a zenekarok maradandót alkottak, és a NEO Kontrollja óta ez az első magyar filmzenei album, amit még jó darabig benne hagyok majd a lejátszómban.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>