Maarten Devoldere-vel, a belga, azon belül flamand Balthazar frontemberével még augusztus 8-án készítettünk interjút, közvetlenül a fellépésük után. A tíz éves együttes énekese a zene mellett a Roxette-ről, a királyságról és dél-afrikai élményeiről mesélt.

Jártál már korábban a Szigeten?

Magán a fesztiválon még nem, de tavaly nyáron eltöltöttem némi időt Budapesten, nagyon tetszett a város és ezen a szigeten is megfordultam. El is játszottam a gondolattal, hogy mekkora lenne egyszer itt fellépni, és mit ad Isten, már itt is vagyunk! Budapesten érezhetően „jelen vannak” a fiatalok, belakják a várost, és egy csomó jó helyre lehet beülni.

Így képzelted a fesztivált?

Ó, ez számunkra olyan, mint egy nyaralás! A klubkoncerteken mindig nagyobb a nyomás, mert oda kifejezetten miattunk jönnek az emberek. Itt pedig lehet lazulni, lötyögni erre-arra.

Mik az összetevői egy jó Balthazar-dalnak?

Szokványos popszámokat próbálunk írni, nem negyedórás ámokfutásokat. Minden dalunk négy perc körül van, verze-refrén felépítésűek, végül pedig mindig megspékeljük valami tipikusan Balthazarossal, ami csak ránk jellemző, de hogy mi is ez pontosan, azt nehéz körülírni. Egyfajta titokzatos, sötét hangulat lengi be a dalainkat, talán ez adja a kellő pluszt.

Balthazar – The Oldest Of Sisters

Sose írtatok dalszöveget flamandul?

Nem. Angolszász zenéken nőttünk fel, a rádióban csak elvétve hallhatsz, mondjuk holland nyelvű dalokat. Logikus, mi több, magától értetődő döntés volt, hogy angolul szólaljunk meg. Gondolj csak bele, ha holland szövegeink lennének, valószínűleg most nem beszélgetnénk itt. Nagyon szeretem a flamand nyelvet, de nem tudnánk betörni vele a nemzetközi piacra. Van ebben egyfajta kettősség: amikor például lemegyek a boltba egy kis pékáruért, akkor természetes, hogy flamandul beszélek, ha viszont ki akarom fejezni az érzelmeimet, akkor átváltok angolra. Tehát ha szerelmeslevelet írnék a barátnőmnek, biztos, hogy angolul tenném, mert ezen a téren sokkal járatosabb vagyok angolul.

Ha te lennél Belgium királya, mi lenne az első intézkedésed?

Ez jó kérdés… (legalább másfél perc szünet) A belga királynak nincsen koronája, én viszont azt hiszem, lennék annyira arrogáns, hogy követelnék magamnak egy igazi koronát. Egy királynak igenis legyen egy csillogó-villogó koronája.

Milyen zenékből merítesz ihletet?

Főleg a hatvanas évekbe nyúlok vissza: Leonard Cohen, Bob Dylan, Velvet Underground, Serge Gainsbourg. Gondolom ez a lista annyira nem egyedi, de ott van például a Roxette, csak hogy mondjak valami meglepőt is. Ők az egyik kedvenc zenekarom, sose láttam őket élőben, de a Joyride című albumuk szerintem egy mestermű. Tudom, hogy alternatív körökben nem túl népszerűek, de véleményem szerint negyven év múlva kultikus együttesnek számítanak majd.

Roxette – Joyride

Melyik volt eddig a legkatasztrofálisabb fellépésetek?

Egyszer felléptünk Dél-Afrikában, ahol egy tavon léptünk fel, a közönség pedig a partról figyelt bennünket. Aztán az a stégszerűség, amin álltunk, egyszer csak beleszakadt a vízbe és minden cuccunk elmerült. Ezzel természetesen véget is ért a műsorunk. A basszusgitárt egyébként sikerült kihalásznunk, és ha hiszed, ha nem, jobban szól, mint valaha – a mai napig használjuk. 

Mit szeretnél, hogyan emlékezzenek majd vissza rád?

Mint egy komplett seggfejre, aki azért írt pár jó dalt is az életében.

Mi a hosszú távú terved?

Én leszek Belgium királya!

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>