Carl Palmer, az egyik egykori tag előadásában hallgathatjuk meg május 12-én az Emerson, Lake & Palmer legemlékezetesebb dalait az A38 Hajón. Carl Palmer ELP Örökség (ELP Legacy) című projektje és turnéja egyben a zseniális dobos új koncert DVD-jének megjelenésére, és a Csuklócsavar című képzőművészeti kollekciójára is felhívja a figyelmet.

Twist of the Wrist, azaz csuklócsavar néven jelentett be világ körüli turnét Carl Palmer és zenekara. A koncertek javarészt az Emerson, Lake & Palmer instrumentális rock klasszikusainak felidézésére szolgálnak. A világ számos pontján, így az Egyesült Államok, Kanada és Európa mellett Japánban, Dél-Amerikában és a Karib-térségben is látható műsor segítségével felidézhetjük a ’70-es években hatalmas hírnévre szert tevő, több mint 40 millió lemezt eladó egykori szupergroup munkásságát. A Nice-ból érkező Keith Emerson billentyűs és a King Crimsonból ismert Greg Lake énekes-gitáros mellett Carl Palmer a trió legfiatalabb tagja volt, akit hosszas keresés után választottak ki a posztra. Az ELP az 1970-es Wight-szigeti fesztiválon robbant be a köztudatba, majd a debütáló albumot követően megjelent világhírű élő lemezük, mely az orosz romantikus zeneszerző, Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zongoraszvitjének feldolgozása. Pályafutásuk kreatív csúcsának sokan a ’73-as, Brain Salad Surgery című lemezt tartják.

Carl Palmer életét örökre megváltoztatták az ELP-ben eltöltött évek: a világ legnagyobb dobosainak egyikeként tartják számon, aki később az Asia alapító tagjaként tovább növelte elismertségét. A dobos azóta is rendületlenül szállítja a kreatív ötleteket: nemrég egy új képzőművészeti kollekciót is bemutatott, amelyet a kaliforniai Scene Four Art Stúdióval együttműködve hozott létre még 2012-ben. Elsőre talán meglepő az állítás, valójában azonban pontosan definiál: Carl vizuális művészetének központjában ugyanaz a ritmus áll, mint ami a dobolás esetében is. A Twist of the Wrist kollekció ugyanis a zene, Carl fantasztikus dobosi tehetsége és a modern képrögzítő technológiák találkozása révén született meg.

A sorszámozott és dedikált nyomatokon különböző színek és fények alkalmazásával készítenek látványos lenyomatot Palmer játékáról. Míg egy festő ecsetet és festéket használ, Palmer világító dobverőkkel készíti különleges kompozícióit, melyek megörökítik egy-egy dal mesteri előadását: a színes csíkokat, mintákat ábrázoló művek úgy készülnek, hogy egyetlen képre rögzítik a világító dobverők mozgását a jól ismert dalok alatt – így akár arra is lehetőségünk van, hogy a szó szoros értelmében hazavigyük a Pictures at an Exhibition elhangzása során elkészülő kompozíciót. Ezt mutatja be saját szavaival Carl az alábbi videón:

Behind The Art Collection: Carl Palmer

A képek közül néhányat a budapesti helyszínen is megcsodálhatunk. Carl idei turnéjához időzítve adott ki egy koncert DVD-t Decade címen, mely a 2011-es turnét foglalja össze.

Belépő: elővételben 5900 Ft, a koncert napján 6500 Ft

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>