Szabó Győző Toxikoma c. könyve felkavaró olvasmány, egy évtizednyi kőkemény drogozás történeteit meséli el brutálisan őszintén, minden szépítgetés nélkül, legfeljebb itt-ott hagyja, hogy egyes emberek vagy zenekarok neveit hadd fedje jótékony homály.

Tilos az Á, Bárka Színház, Katona József Színház, Rosszfiúk, Valami Amerika, Beugró, stb. Szabó Győző fényesebbik oldalát rengetegen ismerhetik, de volt neki egy sötét oldala is, amelyről a kezdetekben csak kevesen tudtak, aztán ahogy a szerek kezdték felette átvenni az irányítást, a közvetlen környezete fokozatosan képbe került, a nagyközönség azonban egészen a Toxikoma megjelenéséig szinte egyáltalán nem tudhatta mi zajlik a függönyök mögött.

Szabó Győző egy férfias coming outtal őszintén leírta tíz év ámokfutásait, hazudozásait, bűnözéseit, és persze repüléseit. Nem beszélve az elvonókról, Lipótmezőről és dr. Csernus Imréről, akit Győző stílszerűen csak Morpheusnak hív a Mátrix után. Végül ő hozta le a cuccról, és a könyvet is ellátta jegyzeteivel. Ráadásul nem akármilyen cuccról hozta le korunk egyik legjobb magyar színészét, hanem a heroinról. Sokan biztosan önsorsrontásnak tudják majd be, ahogy Győző leleplezi önmagát, miközben erre senki se kötelezhette. Neki magának viszont ez lehetett a megváltás, a végső szembenézés a démonaival, önmaga sötét oldalával. Mindemellett nem kevés humorral, illetve iróniával van felvértezve a könyv, amely során azt is feleleveníthetjük, hogy Szabó Győzőnek volt bizony egy csellós darkwave-zenekara is, a Lacht al Bahhtar. A Lacht El Bahhtar 1986 őszén lépett színpadra először a budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában és 1987 telén, a Naconxipán fesztiválon mutatkoztak be a szélesebb nyilvánosság előtt. A következő 5 évben minden jelentős budapesti underground klubban és fesztiválon játszottak. A könyv mellé tökéletes aláfestő zeneként szolgál a LEB meglepő, depresszív hangulata. Az 1990-es, – kazettán megjelent – első albumuk 3000 példányban kelt el. A felállásuk: dobgép, szintetizátor, cselló, gitárok, és ének volt.
Lacht el Bahhtar – Fekete Darazsak /Live/
Csak ajánlani tudjuk a Toxikomát, lepjétek meg vele azon ismerőseiteket, akik bármilyen függőségben szenvednek, talán segít nekik felismerni, hogy az egyik alagút zsákutcába, a másik a fényre vezet.

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>