2011 már szinte biztosan Nirvana-emlékévnek tekinthető. A Nevermind 20 éve jelent meg – és hát az az album tényleg rocktörténeti. Az mr2-n Nirvana nap is volt, és mindenki emlékezgetett. Scott Weiland pl feldolgozta

Az együttes életben maradt két tagja közül Novoselic, mondjuk így, visszavonult – Grohl viszont aktív, s együttesét úgy várjuk a Szigetre, mint a Messiást. Karácsonyra ráadásul a Silenos Kiadó meglepett bennünket Dave Grohlnak az izgalmas és mindent behálózó élettörténetével, melyből értelemszerűen az FF-ről is mindent megtudhatunk.

Dave Grohl nem csak jó arc, de meglepően sokoldalú személyiség is. A Nirvana dobosaként az egészvilág megismerte, jelenleg pedig a Foo Fighters frontembereként erősíti tovább ismertségét. És akkor még nem beszéltünk a Probotról vagy a Queens of the Stone Age-es részvételéről.

Már az sem mindennapi, hogy egy sikeres (rocktörténeti!) együttes dobjai mögül kilépve egy másik, szintén világhíres együttest képes valaki alapítani. Márpedig a Foo Fighters napjaink legnépszerűbb rockegyüttese, az egyik legkeresettebb név a koncertszervezők és a zenerajongók között Japántól Mexikóig.

Dave Grohl tehát sikergyárosnak is tűnhetne, de szerencsére a könyv nem tömjénszagú. Mesél a nehéz időkről is.

Mindent megtudhatunk egy fiatal punkzenész mindennapjairól, aztán persze a Kurt Cobain halála utáni önkeresésről is. Közben még az is kiderül, hogy talán a legnehezebb mégiscsak akkor, amikor kívülről nézve fut a szekér. S nem csupán azért, mert Kurt Cobain anno drogproblémáival küzdött, míg Grohl ezt nem csak tehetetlenül, de többnyire még tájékozatlanul is nézte, hanem mert a Foo Fighters fényes napjai közben éppen az egykori dobosnak kellett azzal szembesülnie, egyszercsak a frontembernek meg kell hozni egy döntést, hogy az együttese ne csak egy jól menő buliprojekt legyen, se egy kényszerpályás rockgépezet, hanem valami több. És a döntés következtében még Cobaint is jobban sikerült értenie.

A Silenos Kiadó idén igencsak elkényeztette az olvasóit, hiszen először a hiánypótló VHK-interjúkötetet jelentette meg, aztán a szinte elképzelhetetlenül alapos Burzum-kötet következett, majd pedig Dave Gahan életrajza került ki a boltok polcaira.

Amennyiben a színvonal tartható, már nem csak nagy bizalommal, hanem elméletileg is fölkészülve várhatjuk 2012-t és a reménybeli honi FF-koncertet.

http://silenos.hu/

——–
A könyv megjelenése kapcsán a kiadó játékot hirdetett:

A Silenos Kiadó a Grohl-életrajzot tartalmazó könyvcsomagot sorsol ki azok között, akik január 15-ig a kiadó mélcímére írnak olyan zenetörténeti példát, amikor egy zenekar korábbi, nem dalszerző dobosa (esetleg basszerosa) később immár pozíciót váltva elismert zenekart futtatott fel. - info@silenos.hu

——–
Részletek:

Bevezetés

Dave Grohl részeges grimaszt vág a kulisszák mögötti területet díszítő műanyag asztalok fölött. Öblös pajesz és dzsigolós frizura borítja vékony, finom arcát, amelyre valamelyest kiültek a kiadós turnézás nyomai.
Ahogy beszél, füst gomolyog ki az orrából és a szájából. Beleszív még egyet, röhög a körülötte zajló eseményeken, majd a füst újra ellepi az arcát és kúszik felfelé a szögletes kontúrok mentén. Hörpint egyet a söréből is. Ez a sokadik, amit magába önt, mióta az együttese, a Foo Fighters túl van a délutáni koncertjén. Diadalittas hangulatban van. Beszédes, eleven és épp elég laza ahhoz, hogy elfeledje a gyakran emlegetett félénkségét.
Elmondom neki a dobos viccemet. Már ismerte. Egy angol újságírótól hallotta pár nappal ezelőtt. De tetszik neki. Valójában imádja a dobos vicceket. Még egy honlapot is rendszeresen látogatni szokott, amelyen csak dobos vicceket gyűjtenek. Ezt a viccet tehát már másodjára hallja, de így is röhög. Az igazat megvallva elég sokat nevet, miközben sör folyik le az álláról és füst ömlik ki a száján. Előredől, rágyújt még egy cigire és elkezdi mondani a saját dobos vicceit. Dave Grohl büszke a dobos gyökereire.
„Hány dobos kell egy villanykörte cseréjéhez? – kérdezi. – Csak egy, de a roadnak kell odahoznia és felállítania a létrát és becsavarnia a villanykörtét helyette! Honnan tudod, hogy dobos áll az ajtó előtt? – folytatja egyből, miközben alig vesz levegőt az utolsó poén és az ismételt röhögcsélés között. – A kopogás egyre csak gyorsul.”
(10. oldal)

„Kamaszként mindig volt nálam egy gitár, bárhová is mentem a házban. A kanapén ülve és a tévét bámulva is mindig ott volt a kezemben” – magyarázta Eric Brace-nek az unomas.com-tól. „Anyám mindig azt hajtogatta, hogy »tedd le a gitárt és csináld meg a házi feladatodat!« Én ugyanis mindig a hordozható lemezjátszómon pörgetett lemezeket pengettem, amiket a Fairfax megyei iskolából kölcsönzött anyám. Vettünk pár Beatles- lemezt és egy K-Tel-albumot, amelyen rajta volt Edgar Winter »Frankenstein« című dala, amiről azt hittem, hogy az a világ legmenőbb dolga. Az volt a kedvencem.”
James és Virginia különváltak, amikor a fiuk hétéves volt. Dave Grohl apja újságíró volt a Scripps-Howard lapnál. A válás után visszament Ohióba, a gyerekek pedig anyjuknál maradtak Virginiában. „Olyan fiatal voltam még, hogy nem értettem meg a válást. Mire megértettem az egészet, már túl késő volt, hogy kiakadjak – mesélte Grohl. – Fura volt, hogy minden haveromnak van apja. Azt hittem, hogy az anyámmal és a nővéremmel felnőni teljesen rendben van.”
(15-16. oldal)

„Akkor már megvolt nekem a Bleach – nyilatkozta Grohl a manateebound.com-nak –, így hát pár nap után felhívtam Kurtöt. Ő ekkor azt mondta, hogy már van dobosuk. Pont bevették Dannyt (Peters), a Mudhoney dobosát. Erre azt feleltem, hogy »Oké, nem para. Hívj fel, ha erre jártok – úgysem csinálunk semmit.«”
Úgy tűnt, hogy Grohl nem járt sikerrel. Kurt azonban még ugyanaznap este visszahívta, és azt mondta neki, hogy „Talán átugorhatnál”. Így hát Grohl összepakolta a dobszerkóját és már úton is volt Seattle felé. 1990. szeptember 22-én, Petersszel a fedélzeten, a Nirvana a seattle-i Motor Sports International Garage fesztiválon játszott, ahol olyan bandákkal léptek fel, mint a The Derelicts, The Dwarves és a Melvins. A közönségben pedig ott volt Dave Grohl.
Grohl egy darabig Novoselicnél lakott Tacomában, majd Cobainhez költözött Olympiába. Egy héttel a Motorsports Show után Cobain a KAOS rádiónak adott interjút, mely során Dave Grohlt nevezte meg a Nirvana legújabb dobosaként. A pletykák szerint Petersnek még csak nem is szóltak, hogy többé már nem az együttes tagja.
(47. oldal)

Adatok:
Cím: Dave Grohl – Nirvana, Foo Fighters és egyéb kalandok
Író: Martin James
Ára a Kiadótól rendelve: 2240 Ft (2800 Ft)

ISBN-978-963-89407-1-1
252 oldal
Megjelenés éve: 2011

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>