A már többedszerre hazánkban járó Stereo MC’s ezúttal az A38-as hajót töltötte meg csurig. Koncertbeszámoló.

2001-ben a Petőfi Csarnokba az akkor nagy visszatérésként kikiáltott Deep Down and Dirty című lemezükkel jöttek, ebből kaphattunk repetát 2002-ben a Szigeten, 2005-ben a VOLT fesztiválon az akkori új albumukat, a Paradise-t népszerűsítették, idén nyáron pedig a Balatonsoundon lehetett látni a kultikus hiphop-funk zenekart. A SkalarMusic-os szervezők mindemellett úgy gondolták, hogy az igény kimeríthetetlen. A masszív teltház pedig őket igazolta. A Stereo MC’s ezúttal az egészen friss, most augusztusi albumát tolta előtérbe, az Emperor´s Nightingale-t.

Elnézve a közönséget, a harmincasok voltak túlsúlyban, vagyis a többség még a kilencvenes években kattant rá a Connected című slágerüknek köszönhetően csúcsra járatott Stereo MC’s-re. Akkoriban remek vokálok, gördülékeny groove-ok, és szédületes hangzásvilág jellemezte a zenekart, olyannyira, hogy még a U2 is magukkal vitte őket egy világkörüli turnéra. Annyira sok minden nem is változott egyébként, a groove-ok megvannak, a vokalisták is nélkülözhetetlen elemei mind a lemezeknek, mind az élő fellépéseknek, Rob Birch pedig továbbra is dílerek és elvonók között ingázik, a színpadon azonban elpusztíthatatlan gumilabdaként pattog továbbra is. Az évek során annyi változás volt észlelhető, hogy a kezdetekkor még kicsit diszkóba hajló hangzás helyét szép fokozatosan egy sokkal mélyebb, basszus-központú, funky stílus vette át, megőrizve azért a rájuk jellemző hangzásvilág védjegyeit.

Stereo MC's - A38 / fotók: Sándor Péter - köszönjük!

A koncert szépen fel volt építve, a sok új dal közé beékelték a nagy slágereiket: már a koncert első felében felcsendült a Connected, amelynek az első taktusaira gyakorlatilag felrobbant a hajó tánctere (jópáran haza is mentek utána egyébként), nem sokkal később jött a Deep Down and Dirty, majd a főblokk lezárásaként a Step It Up.

Stereo Mc’s: Connected @A38 2011.12.12 BP

A turnéjuk egyik utolsó koncertjét adó zenekart háromszor is visszatapsolták, de harmadszorra már tényleg vigyorogva jöttek ki, mondván, hogy „najóvanmá’…” Zeneileg, emberileg és látványilag tehát egy hibátlan produkciót kaptak a rajongók.

Az idő szomorú múlását tehát nem a zenekaron, hanem sokkal inkább a közönségen lehetett lemérni: a hajdani bulizós kortársaim közül a többség ma láthatóan PR-osként, HR-esként, stb működhet, mert annyi kiskosztümös meg öltönyös figura tülekedett a tömegben, mintha egyenesen az irodából érkeztek volna egy speciális céges buliba. Voltak, akik nehezményezték is a lökdösődést, nem nagyon voltak hozzászokva az ilyesmihez, de azért a kényeskedő fehér galléros barátainkat se kellett félteni, a pultnál tirpákságban simán felvették a versenyt az aluljárós punkokkal, a különbség csak annyi volt, hogy itt nem volt rendelés ötezer forint alatt.

Címkék:
 

Eddig 2 hozzászólás

  1. Faragó Anita szerint:

    Baby! kihagytad a 2008as coke bícset!!!A. :D

  2. Faragó Anita szerint:

    meg még egy pecsásat,de az most hirtelen nemtommikor volt.
    + két dj settet

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>