A metál – bármilyen típusa – mindig tele volt fura figurákkal (lényekkel?), akik azonban a legritkább alkalommal tudtak csak stabil pozíciót szerezni. Nos Varg Vikernes (A Burzum) ezt megtette. Mert nem elég a duma és festék, tettek is kellenek. – Könyvajánló:

A Silenos Könyvkiadó nagy meglepetéssel készült ezúttal a metálzene rajongói számára. Varg Vikernesről, a norvég metál központi figurájáról jelentetett meg egy átfogó pályaképet, mely az életrajzi vonatkozásokon és a zenei elemzéseken túl bemutatja Varg ellentmondásos írásait is.

A zenei életrajzok többnyire a pop- és/vagy  rocksztárokkal foglalkoznak, így a különböző metálirányzatok képviselőiről gyakorlatilag soha nem is jelenik meg könyv, pedig a kultúra igazán gazdag, így kiált az alapos elemzés után.

A Silenos Könyvkiadó tényleg emblematikus, és ráadásul kortárs zenészekkel foglalkozik, s nem zavarja, ha valaki nem rádióbarát. Márpedig Varg Vikernes nem csak nem rádió- és fogyasztóbarát, hanem nagyon emberbarátnak sem lehetne nevezni.

Tulajdonképpen erre példa az is, hogy Varg a zenei projektjét, a Burzumot egyedül jegyzi, s csak elvétve kér fel, hív meg segéderőket. A téma magyar vonatkozása annyi, hogy a mára már klasszikussá vált Mayhem-albumon (De Mysteriis Dom Sathanas) Csihar Attila (ének) együtt szerepelt a basszusozó Varggal.

A kötet minden igényt kielégítően mélyre hatol. Bemutatja Varg élettörténetét, zenei pályafutását és gondolatvilágát. Alapos, szenvedélyes, lényegre törő.

A fülszöveg is emiatt nagyjából egy summázás:
Zenekarok: Burzum, Mayhem, Thorns, Darkthrone, Emperor, Immortal
Zenészek: Grisnák gróf, Euronymous, Necrobutcher, Hellhammer, Maniac, Dead, Csihar Attila, Blackthorn, Blasphemer, Fenriz, Nocturno Culto, Faust, Samoth, Demonaz
Templomgyújtogatások, öngyilkosságok, emberölések. Fekete fém. Pogányság: Odin, Baldr.

Elég komoly könynek tűnik, hiszen nem szimplán zenéről van itt szó, hanem évezredes múltú kultúrkörről és vitatott, szélsőséges gondolatokról is.

A kötet adatai:
http://silenos.hu/burzum/
Kjell Mansson: Burzum
2800 Ft (Kiadótól megrendelve 2240 Ft)
334 oldal
Megjelenés: 2011. november

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>