Felébredt téli álmából a Bohemian Betyars, és egyből le is tett az asztalra egy háromszámos EP-t, valamint egy új klipet, amely az Összefúj a szél című dalhoz készült.  A “speed-folk-freak-punk” csapatnak új dobost is találnia kellett, akit alább - az új klip két verziója mellett – egy élő felvételen meg is mutatunk.

A fiúk tavaly szeptemberben, az Akváriumban búcsúztatták el régi dobosukat, Fellegi Kristófot, aki Hollandiába költözött. A külföldre költözés úgy látszik, központi témává nőtte ki magát az együttes berkein belül, és nem csak azért, mert a legutóbbi, Stone Soup (2012.) című lemezükön már foglalkoztatta őket ez a társadalmi jelenség (lásd Mindenmindegyitt), hanem, mert zenekari szinten is komolyan fontolgatták a dobbantást Berlinbe.

A disszidálás végül (szerencsére) elmaradt, Kristófot viszont elragadta a többiektől az örvény, amitől kicsit belassult a Bohemian Betyars, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy a tempó “elbetyárosodott“. Az új ütős az ózdi (tehát szintén borsodi) Dankó Dániel lett, aki saját elmondása szerint csodával határos módon került a zenekarba, mert különösebben nem rajongott az együttes által képviselt zenéért, és  a casting által megkövetelt feladatokat sem teljesítette. Valamiért mégis a jazz irányából érkezett fiatalember lett a befutó, aki egy-két koncerten már bizonyított, most már csak utol kell érnie a többieket a hedonizmus és önpusztítás lejtőjén, ami szerintünk némi unszolással valószínűleg össze fog jönni neki…

Mindezt a belvárosi Kis Á klubban tudhattuk meg, a Bohemian Betyars által szervezett sajtótájékoztatón, amelyet klippremier és mini-koncert követett, ahogy arról mi is hírt adtunk korábban. Az EP három száma közül – Összefúj a szél, Sinful Needs, Utcabetyár – az elsőt támogatták meg mozgóképpel, pontosabban “visszafelé mozgó képpel”. Szűcs Levente (ének, akusztikus gitár): “Ennek a dalnak a szövegét még akkor írtam, amikor úgy volt, hogy kiköltözünk Berlinbe, és azt az érzést próbáltam érzékeltetni, hogy milyen, amikor el kell majd hagynom a barátnőmet, barátaimat, és irány az ismeretlen. A három szám közül ez a legletisztultabb, a legkönnyebben befogadható.” Íme a másfél napos forgatás eredménye: 

Bohemian Betyars – Összefúj a szél

A húsz statiszta mind az együttes rajongói közül került ki, voltak, akik vidékről jöttek fel, hogy szerepelhessenek a klipben, amelyet a Sunny Studio tagjai forgattak le az Opera környékén, ahol az énekesnek mindent fordítva kellett csinálnia, még a szöveget is meg kellett tanulnia visszafelé. Majoros Dani, rendező elmondása szerint a forgatókönyvnek 6-8 verziója volt, és eredetileg egy piros köteles volt a befutó, amely húzta volna vissza Levit a barátnőjéhez, de mivel ugye fordítva van lejátszva a felvétel, valójában távolodik tőle. Ezt az ötletet végül elvetették, pedig ez se lett volna rossz. Amúgy így nézett ez ki a valóságban “görög-szlovák nyelven“:

Lézs a júfezssÖ (Összefúj a szél – Bohemian Betyars)

Az EP angol nyelvű száma, a Sinful Needs a zenekar őrültebb oldalát mutatja be, és a szerb helyett inkább a magyar cigány vonalat képviseli, amolyan igazi “psycho-punk stílusban” – ahogyan azt Palágyi Máté (hegedű, ének) és Mihályfi Máté (gitár) közbevetette. Ezt egyelőre csak egy szöveges videón tudjuk bemutatni, de a lényeg átjön:

Bohemian Betyars – Sinful needs // Lyrics Video

Előbbi arra is kitért, hogy ősszel tervezik kihozni a következő EP-t, új klippel, az új nagylemez pedig jövőre várható, amelyet lehet, hogy számonként adagol majd a zenekar. Szűcs Levente: “Sokkal jobban tudunk koncentrálni a dalokra, ha csak egy-két szám van terítéken, nem tizenakárhány.” A harmadik számot, az Utcabetyárt nagy megfejtések helyett inkább megmutatjuk élőben, ugyanis a zenekar el is játszotta az EP három dalát a sajtótájékoztató végeztével:

Bohemian Betyars – Utcabetyár (Kis Á)

Amikor a nyári fesztiválokról kérdeztük a fiúkat, Palágyi Máté és Mihályfi Máté azzal nyugtatták meg a magyar rajongókat, hogy idén elsősorban a hazai fesztiválokra (FOO, Sziget, VOLT, SZIN, Bánki tó, EFOTT) koncentrálnak majd, az újdonság varázsának a megszűnése miatt a szokásos nagy európai turné helyett ezúttal csak Spanyolországba és Portugáliába ugranak majd el, és esetleg még nosztalgiázni Prágába, mert az az egyik kedvenc helyszínük. Végezetül álljon itt a fentebb élőben eljátszott Utcabetyár szöveges videója:

Bohemian Betyars – Utcabetyár // Lyrics Video

A Bohemian Betyars Budapesten legközelebb május 15-én lesz látható a Roham Bárban, egy nagyszabású és különleges rendezvény keretében a Beat Dis és a Terrible Ted társaságában, de erről bővebben később…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>