Az idei VOLT Fesztivál egyik legjobb nagyszínpados koncertjét a kanadai Billy Talent adta. A fellépés előtt Benjamin Kowalewicz (ének) és Jonathan Gallant (basszusgitár) válaszolt a kérdéseinkre. Szóba került Eddie Vedder, Justin Bieber, Flea, a halandóság és az A38.

Három évvel az utolsó albumotok, a Billy Talent III után, az új anyag rendes címet kapott, nem számozást. Ez azt jelenti, hogy az eddigi lemezek egy trilógia részei voltak, vagy csak most hirtelen felbukkant a Dead Silence szlogen, ami túl jó volt ahhoz, hogy csak úgy elmenjetek mellette?

Jonathan Gallant: Egyszerűen csak belefáradtunk a számozósdiba, meg eddig nem is ugrott be olyan cím, amivel szívesen felruháztuk volna az albumainkat, a Dead Silence szám címe viszont tényleg annyira ütött, hogy ki kellett emelnünk a többi közül. Amúgy nem volt szó trilógiáról és nem is lesz. 

A Dead Silence keményebb hangvételű, mint a korábbi anyagaitok. Ezt eleve így terveztétek, vagy csak így alakult?

Benjamin Kowalewicz: Az első szám, ami elkészült az új lemezre, a Viking Death March volt, amely eléggé horzsol. A második viszont a Stand Up And Run volt, amely egy szép, lágy, középtempójú dal, szóval nem igazából tudtuk, merre tartunk, csak úsztunk az árral. 

A dalszövegek egyfajta “élj a mának” életfilozófiát tükröznek. Ennek van köze a dobosotok, Aaron Solowoniuk szívműtétéhez?

BK: Amikor a legjobb barátod átesik egy ilyen komoly műtéten, automatikusan elgondolkozol a halandóságon, mindazokon a dolgokon, amikben hiszel, és átértékeled, hogy mi a fontos az életedben. Ebből kifolyólag, tudat alatt, sőt, tudatosan is beszivárgott a dalszövegekbe egyfajta carpe diem-életfilozófia. Én arra jutottam, hogy ki kell élvezni az életet! Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne vegye magát túl komolyan, de szeretettel és tisztelettel bánjon az őt körülvevőkkel, mert sose lehet tudni… lehet, hogy ez az utolsó napunk a Földön.

Hogyan készülnek az albumborítóitok? Miként választjátok ki a megfelelő képet? Kinek az ötlete volt az elárasztott város egy cápával?

JG: Több művésszel is próbát tettünk, köztük Ken Taylorrel is, aki Ausztráliában népszerűnek számít. Küldtünk neki pár demót, amelyek jól tükrözték az új album stílusát, mire ő ezt a képet küldte vissza. Amint megláttuk, tudtuk, hogy ez lesz a lemezborító! Egy pillanatig se volt kétséges.

Az új album producere Ian D’sa (gitár). Milyen érzés volt, hogy az egyik zenekari tag egyben a lemez producere is?

BK: Kurva idegesítő volt!

Tényleg?

BK: Dehogyis! Nagyon kellemes tudat volt, hogy Ian a producer, hiszen már húsz éve együtt zenélünk, jól kijövünk egymással, így tökéletesen rábízhattuk magunkat. Nem volt semmi nyomás, vagy stressz, minden nagyon gördülékenyen és természetesen ment.

Nemrég azt nyilatkoztad, Ben, hogy összefutottál Justin Bieberrel, és életvezetési tanácsokkal láttad el. Mégis, mit mondtál neki?

BK: Mint kiderült, Justin hatalmas rajongónk, ami tök jó, de azért fura is egyben. Ő is egy ontariói kisvárosból származik, mint mi. Nem ugyanonnan, de a környékről. Aztán, amikor egyszer összefutottunk, félrevontam, és figyelmeztettem, hogy mindennek a csillogásnak egyszer vége lesz, és sokan megpróbálják majd lehúzni. Azt tanácsoltam neki, hogy mindig legyen hű önmagához, élvezze ki a sztárságot, de sose vegye magát túl komolyan. Ő meg erre annyit mondott, hogy “cool”…

Nemrég le kellett mondanotok egy budapesti fellépést. Mi történt?

JG: Családi tragédia történt, de ezt nem fejtenénk ki bővebben. A koncert pedig pár napja bepótoltuk az A38 hajón. Teltházas, óriási buli volt! Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki segített ennek a koncertnek a megvalósításában!

Szerettek olyan zenéket, amelyek valószínűleg meglepnék a rajongóitokat?

BK: Talán meglepné őket, hogy mennyire nyitott vagyok… Szeretem a popot, a klasszikus és modern rockot, a metalt, mindenféle zenét. Manapság elég tág zenei spektrummal rendelkeznek az emberek.

JG: Ezt azért nem mondanám, szerintem ezt főleg a mi környezetünkben megforduló emberekből szűrted le, Ben.

BK: Tegyünk egy próbát! Neked bejön az új Daft Punk-szám?

Be.

BK: És szereted az új Queens Of The Stone Age-albumot?

Hogyne!

BK: Na látod!

JG: Na jó, de ő a mi korosztályunk…

BK: Hány éves is vagy?

38.

BK: Basszus, tényleg…

Mi az a fals információ, ami rendszeresen visszaköszön a Billy Talenttel kapcsolatban?

JG: Az, hogy ő (Benre mutat – a szerk.) Billy Talent…

BK: Sokan pop-punknak titulálják a zenénket, pedig nem az.

Kik a példaképeitek?

JG: Mindig is imádtuk a zenét, és azt, hogy ma itt lehetünk, elsősorban a más zenészek által nyújtott inspirációnak köszönhetjük. Flea a Red Hot Chili Peppersből mindig is nagy példaképem volt, gyerekként olyan akartam lenni, mint ő.

BK: Ha ki kell emelnem valakit, akkor én Eddie Veddert nevezném példaképemnek. Ő a király! Intelligens, udvarias, megválogatja a szavait, nem veszi magát túl komolyan és mindemellett kiváló énekes. No és ne felejtsük el, hogy hajdan a Soundgarden turnézni is elvitt bennünket.

Élnek rokonaid Lengyelországban, Ben? Különleges érzés fellépned ott?

BK: A válaszom mindkét kérdésre, igen. A nagyapám emigrált Lengyelországból Kanadába. A második világháborúban is harcolt. Sajnos mindössze három éves voltam, amikor meghalt, így nincsenek emlékeim vele kapcsolatban, de sokat gondolok rá. Úgy gondolom, hogy biztosan nagyon büszke lenne, ha látna fellépni Lengyelországban, vagy akár Németországban is.

Mi volt a legrendhagyóbb élményed színpadon?

BK: Nemrég, Budapesten egy csodás dolog történt meg velem az A38 hajón, ami egy príma kis klub. Az egyik legjobb koncertünket adtuk ott, talán az eddigi legjobbat a mostani turné során. Jon előtt egy tolószékes lány helyezkedett el a tömegben, mi pedig felvittük a színpadra, hogy jobban lásson. Az egyik szám közben oda is mentem hozzá, és táncoltam neki egy kicsit. Az egy különleges pillanat volt, csodálatos érzés!

És mi volt a legfurcsább dedikálásotok?

BK: A mellek, az egy szokványos dolog, de egyszer alá kellett írnom egy műlábat… Az durva volt, a srác elém tolta, én pedig megkérdeztem, hogy biztos-e ebben? Azt mondta, igen, úgyhogy természetesen aláfirkantottam.

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>