Tegnap megjelent Baksa-Soós Attila Rocklitera című könyve, mely egy igazi hiánypótló mű, hiszen az utóbbi évtized legfontosabb magyar zenekarait gyűjtötte egy csokorba: 30Y, The Twist, Soerii & Poolek, Amber Smith, Rutkai Bori, We Are Rockstars, Frenk, Žagar, Isten Háta Mögött, Nemjuci, Quimby, Heaven Street Seven, Supernem, Kolin, NEO, Kistehén, Anna & the Barbies, Hiperkarma.

És ez még csak az első kötet, a másodikat a szerző 2012 őszére ígéri, és reményeink szerint készül majd egy harmadik is. Tehát, ha valaki úgy érzi, hogy a kedvence kimaradt, az ne essen kétségbe, mert már készül a folytatás! Egy igazi többkötetes rock-lexikonnal van tehát dolgunk, amelyben Baksa egyedi meglátásában olvashatunk mindenkiről, aki számít. Pontosabban nem is magukról a zenekarokról, hanem az általuk keltett érzésekről, belső képekről. Senki se várjon száraz, unalmas biográfiákat – ez nem az a fajta lexikon. Itt szó sincs távolságtartásról, nyoma sincs szürke objektivizmusnak, Baksa belép az intimszféránkba, sőt, belénk szivárog a pórusainkon át. Történetein, pillanatképein keresztül úgy ismerkedhetünk meg a zenekarokkal, ahogy eddig még soha. Ebben a Wan2 elsőszámú fotósaként elhíresült Lékó Tamás volt még segítségére, akinek egyedi képei legalább annyira fontos részei a könyvnek, mint maguk az írások. És ha mindez még nem lenne elég, akkor említsük meg, hogy az előszót a Wan2 főszerkesztője, Ligeti Nagy Tamás írta, a könyv végén pedig a szerző hozzá hasonlóan fanatikus zenei újságírók cikkeiből szemezgetett, ami nem mások tollával való díszelgés, hanem sokkal inkább főhajtás.

A könyvbemutatóra tegnap este került sor a Klauzál utcai Dobozban, ahol indításnak a Nemjuci játszott egy fergeteges akusztikus szettet, sőt, egy számba még a szerző is beszállt: „Jucival nem próbáltunk, csak annyit dumáltunk meg, hogy írjak egy szöveget a „Never” c. számának bridge részére. Meg is írtam a koncert előtt pár perccel a klotyón, de mire a színpadra értem elvesztettem, szóval maradt a szokásos rögtönzés”mesélte a szerző. Az est házigazdája Baksa-Soós barátnője, Bagdi Gréta volt a Gréti és a Varázslók varietészínházból. Ő a koncert után készített egy szórakoztató álinterjút is az est főszereplőjével. Ezután pedig már csak a felszabadult partizás volt hátra, Németh Jucival a dj-pult mögött, és a Rockliterában szereplő zenekarok tagjaival a tömegben.

Németh Juci és Baksa-Soós Attila /fotót köszönjük Sándor Péternek/

collectiveart.hu/rocklitera/

Címkék:
 

Eddig egy hozzászólás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>