A Blabbermouthon találtuk a Louder Noise azon interjúját, amelyben a Pantera hajdani énekese, és a Superjoint Ritual valamint a Down frontembere, Phil Anselmo arról a történelmi Monsters of Rock fellépésről mesél, ahol a The Black Crows, a Metallica és az AC/DC előtt léptek fel a Tushino repülőtéren.

Az esemény több szempontból is rocktörténeti pillanat volt. Ez volt az első szabadtéri rock fesztivál a megboldogult Szovjetunióban, immár Oroszországban, ahol ráadásul az akkor még feltörekvő Pantera mellett a kicsit kakukktojás, de akkoriban eléggé sztárolt The Black Crows, az éppen csúcstámadásban lévő Metallica, és a nagy öreg, az AC/DC lépett fel. És ha ez a névsor nem hajszolta volna eléggé extázisba az embereket, ott volt még a tudat, hogy pár nappal korábban, 1991 augusztusában elbukott az a katonai puccs, amely megpróbálta visszaállítani a kommunizmust.  

Az emberek (Jelcinnel az élen) azonban megvédték a frissen kivívott demokráciát, és bár ilyen kaotikus körülmények között minden józan koncertszervező lefújta volna a fesztivált, végül mégis megtartották a bulit, amelyen több mint egymillió elvetemült rajongó vett részt.

Monsters of Rock Moscow 91 part 1

A koncertsorozatot délután kettőkor a Pantera nyitotta meg, és mindent elkövettek, hogy felpörgessék a megilletődött tömeget. Ráadásul csúcsformában voltak, éppen ekkoriban írták a Vulgar Display of Power című albumukat. Utánuk az orosz AC/DC-utánzat, az E.S.T. következett, amely alatt a közönség leginkább azzal volt elfoglalva, hogy a kivezényelt rohamrendőrökkel és katonákkal kakaskodjon.

A konfliktus garantált volt, hiszen egyrészről ott volt egymillió ember, aki próbálta volna levezetni minden frusztráltságát, dühét és örömét, tehát hirtelen azt se tudták, hogyan viselkedjenek, másrészről ott voltak az egyenruhások, akik sose voltak még ilyen helyzetben, sose működtek a mai értelemben vett “biztonsági emberként”, nem értettek máshoz, mint az oszlatáshoz, és a felvételeken gyönyörűen látszik is, hogy sokan engedelmeskednek a régi reflexeiknek. Csak hát ugye már más idők jártak, pár kiskatona be is állt a bulizók közé… A The Black Crows műsora sem tudta lekötni eléggé az embereket, a Metallica színpadra lépéséig kellett várni, hogy alábbhagyjanak a balhék és tényleg a zenéé legyen a főszerep. Hetfieldék Fekete albuma még alig volt két hónapos, vagyis ők a legjobb időszakukat élték és végtelenül erős show-t adtak. Mire sorra került az AC/DC, az este már történelem volt.

Az alábbi interjúban Anselmo elmeséli, hogyan élte meg a pillanatot, amikor felkérték a bulira, milyen volt megérkezni a szürke és nyomasztó orosz fővárosba, ahol aláfestésként a Black Sabbath Planet Caravanja szólt a rádióból, és mekkora élmény volt fellépni több mint félmillió rockra és metalra kiéhezett ember előtt.

Phil Anselmo on Pantera’s Monsters of Rock Moscow 1991

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>