Kicsit átrendezték, kicsit csökkentették a büdzsét, még talán színpad is kevesebb van, de szerencsére a szigetet markolók el nem hordják soha.
(A Placebo teljes koncertje megtekinthető a cikk végén.)

Délután a hivatalos első napon pont a Beatsteaksen sikerült ellenőrizni a Nagyszínpad minden évben előkerülő fő kérdését, de talán ez a Sziget-főkérdés is, mint a gyep a fociban: milyen a hangosítás. Tízmillió hangmérnök országa is vagyunk, igen: elég hangos (már ha van ilyen). A Beatsteaks a korai időpont ellenére egész sok embert begyűjtött a Nagyszínpad elé, és nyomatták a biztonsági rádióbarát punkzenét. Szimpatikusak voltak, és végül is egy amolyan limonádé hangulatú szárazfröccsözéshez tökéletes is.

Ne csak idegeneket nézzünk: Pál Utcai Fiúk. A Világzenei Nagyszínpad Petőfi Rádió Magyar Zenei Nagyszínpadon voltak egész korán egész kevés ember előtt. Messze is van, meg úgy átlagban nézve is kevesen voltak szerdán. Sokszor leírtam, hogy Lecsó nagyon jó dalszerző. Évtizedekkel később is frissek a dalok, pedig sok tábortűz lángja égette már meg szinte mindegyiket. Örömteli, hogy újra ilyen aktívak.

A Sziget programjában talán a Placebo az a név, amelyik bármilyen fesztiválon nagybetűs fellépőnek számít. Ehhez méltóan is viselkedtek: feszes program, innen-onnan választott slágerek, újak és régiek. Brian Molko lenyalt hajjal viszonylag nyugodtan énekelte végig a koncertet, néha bepörgött a gitárjával, hogy azért meg ne lehessen szólni. A Placebo-csapat mára felduzzadt hat főre. A legérdekesebb köztük a hegedűs Fiona Brice, aki turnékon nagy neveket kísért már (Sophie Ellis Bextor, Simply Red), és thereminen is játszik. Tökéletes beleillik hideg, távoli szőkeségével és kecses, idegenszerű hegedűjátékával. Olyan, mintha mindig is a hiányzó négy elem egyike lett volna. Lenyűgöző. Mostanra az is bebizonyosodott, hogy Steve Forrest bevált: nagyon pontos dobos, jól néz ki, ahogy dobol, állat arc. A teljes koncertet rögzítették, és zenekar is posztolta a linkjét, így gondolhatjuk, hogy ők is elégedettek lehettek a koncerttel, nem csak mi:
Placebo live – Sziget Festival Budapest, Hungary. 08.08.12

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>