Egyelőre rejtély, miként, de a szlovén művész-kommunának, a Laibachnak első nyugati zenekarként sikerült összehoznia egy észak-koreai miniturnét. Még az is lehet, hogy egy öntudatlan pillanatában maga Kim Dzsong hívta meg őket, ami persze nem garancia arra, hogy élve haza is jutnak majd.

Nem kis menedzseri munka lehetett mindent leegyeztetni az észak-koreai cenzorokkal, de úgy tűnik, végül mindenben sikerült kompromisszumot kötni. A legdöbbenetesebb, hogy a zenekar még a facebookos oldalára is fel tudott tölteni képeket a helyszínről. A fotókat Jure Tepina és Simon Cockerell készítette.

A Liberation Day Tour (A Felszabadulás Napja Turné) elnevezésű turné az észak-koreaiak szempontjából a japán uralom alól való 70 évvel ezelőtti megszabadulásra hivatott utalni, míg a totalitárius rezsimeket mindig kifigurázó Laibach valószínűleg a puszta jelenlétével szeretne rést ütni a brutális kommunista diktatúra falán. Ők ennyit tudnak tenni az elnyomottak felszabadításáért. Életútja során a Laibachot sokan próbálták szélsőségesként bekategorizálni, de szerencsére a többség felfogta, hogy itt éppen az ellenkezőjéről van szó – lehet, hogy a Svájcban tanult észak-koreai diktátor a kevesek táborát gazdagítja.

Az amúgy még a kommunista Jugoszláviában, 1980-ban alakult zenekar első “bulijára” tegnap este került sor a phenjani Ponghwa Színházban. Ezt még egy fellépés követi ma este, de a jelek szerint nem kell számítani jelentősebb rendbontásra, mert a kivezényelt tapsolórobotok még egy fogpiszkálót se mernek leejteni, nemhogy mondjuk felállni…

Az uniformizált öltözet amúgy része a Laibach showjának, úgyhogy azzal nem lehetett probléma, ellenben a dalokat alaposan átfésülhette a Forradalmi Kulturális Bizottság, mert végül csak egy 45 percre elegendő műsort engedélyeztek az együttes életművéből.  A következő dalok hangzottak el: Final CountdownLife is LifeDo-Re-MiEdelweiss Arerang,The Whistleblowers (ez utóbbi kétszer). 

Ez az a pont egyébként, ahol fennakadok, mert eddig gondolhattam volna azt, hogy a Laibach megetette az észak-koreaiakat, de ha ilyen alaposan átnyálazták a dalszövegeiket, akkor a lelkes úttörőknek tudniuk kellett, hogy kiket engednek be az országukba. Ez esetben pedig felmerül, hogy egyáltalán minek engedték be őket? A Laibach mögött nem áll se befolyásos kormány, se kimeríthetetlen tőke, de még csak annyira nem is híresek, mint Dennis Rodman, az NBA kosaras ikonja, akit Kim Dzsong a tenyerén hordoz.

Lehet, hogy a Laibach nehezen befogadható zenéjével próbálja a rendszer elrettenteni a polgárokat a nyugati zenétől, de az is lehet, hogy egyszerűen passzol az együttes militáns zenéje és külsőségei az állandó riadókészültségben álló ország random kivégzős mindennapjaihoz. Egyszer talán kiderül, addig is maradjunk annyiban, hogy “egy kis lépés ez a Laibachnak, de egy hatalmas lépés a világnak” – ahogy azt Ivan Novak oly találóan megjegyezte a fellépés után. Íme az első videó a tegnapi koncertről:

Laibach Performs in North Korea

Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>